• Depeche Mode låter hårdare, mörkare och bättre än på länge
Göteborgs Fria

Depeche Mode håller halva vägen

Depeche Mode är tillbaka med nya albumet Playing The Angel. Deras förra album Exciter kom 2001 och var en ganska såsig skiva. Playing The Angel är väl ingen större överraskning men den låter hårdare, mörkare och vitalare än på länge.

Mycket är sig likt. "Pain and suffering in various tempos" står det på skivomslagets baksida, vilket känns som onödig information. Det är väl det som Depeche Mode utforskat på de flesta av sina senare album. Och i en intervju i DN förklarar Martin Gore att han har svårt att skriva lyckliga låtar. "Om jag verkar lycklig utåt sett så beror det på att jag försöker vara social. Jag menar inte att livet är skit. Jag är väldigt tacksam för allt jag har. Men alla har sina problem och om man inte har några problem skapar man dem."

Själv ligger han tydligen i skilsmässa och Dave Gahans problem är väl att överhuvudtaget hålla sig borta från allt vad droger innebär. Det är väl bara helyllekillen Andy Fletcher som inte deklarerat sina problem utåt.

Första hälften av Playing The Angel är chockerande bra. A Pain That I'm Used To är stenhård, likaså Join The Revelator, som låter som en korsning mellan Silverbullit och Primal Scream (Screamadelica) med en underbar gospelrefräng, och singeln Precious funkar även den och låter som bara Depeche Mode kan. Ljudbilden är något förändrad vilket för tankarna till gamla Depeche-tider; de analoga syntarna får större utrymme och gör faktiskt att bandet känns uppdaterat.

Efter 25 år som band stiger Dave Gahan fram som låtskrivare och bidrar med tre bidrag och alla tre höjer sig över hans medelmåttiga soloalbum Paper Monsters, vilket kanske inte säger så mycket. Suffer Well är den som funkar bäst med sin klassiska Depeche Mode-stämningar. Gahans styrka är dock fortfarande hans otroligt starka och egna röst vilken gör sig bäst just i de hårdare och snabbare låtarna.

Men efter ett tag faller Depeche Mode in i gamla gothballadfåran och då tröttnar åtminstone jag. Depeche Mode visar ändå att de fortfarande kan även om orken tryter halvvägs.

Fakta: 

Playing The Angel
Artist: Depeche Mode
Bolag: Mute/EMI

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu