Fria.Nu

Dags att tänka om kring barnafödande

No kid – 40 skäl att inte skaffa barn Författare Corinne Maier Förlag Schibsted

Fakta

Efter Hej lättja, en bok om hur man latar sig på jobbet, kommer nu den franska nationalekonomen, psykoanalytikern och författaren Corinne Maiers andra bok, om varför man inte ska skaffa barn.

Maier vill utmana och provocera bilden av den ”lyckliga familjen” och det ”naturliga” kring barnafödande. Rappt och generaliserande talar Maier om det vi redan vet: att barn förändrar vårt liv på många sätt. Att lista alla nackdelar med att skaffa barn blir inte särskilt provocerande, och att säga att barn är fula blir varken roligt eller konstruktivt. Viktigare är Maiers frågor om varför vi ser det som naturligt och självklart att alla – speciellt kvinnor – ska vilja ha barn och varför man säger barnlös och inte barnfri. ”Att inte ha barn är ett val, inte ett handikapp”, skriver hon.

På sina 142 sidor berör hon flera intressanta idéer och värderingar kring barn och barnafödande. Bland annat ses barn i dag som en rättighet, vilken hon besvarar med följande: ”Barn är varken en rättighet eller en nödvändighet. Barn är bara en möjlighet.” Sedan tillgången till abort och p-piller kom har barnet varit något önskat, samtidigt som denna längtan blivit en lönsam affär för många fertilitetskliniker.

Varje nation i västvärlden lägger stor vikt vid att befolkningen ska hålla uppe nativitetstalet. Pressen blir i dag stor på en kvinna som ska hinna utbilda sig, göra karriär och få barn i fertil ålder. Frågan är om hon egentligen gör ett fritt val när den rådande föreställningen är att barnafödandet är viktigare än allt annat. Samtidigt har man inte kommit långt när det gäller ensamstående män och homosexuella par som vill adoptera.

Jag tänker att om olika människor är bra på olika saker och drömmer om olika liv, varför skulle inte det också gälla familjebildandet? För att det är ”naturligt”? Det sägs att det som skiljer människan från djuren är det logiska tänkandet och den fria viljan. Därav alla vetenskapliga framsteg mänskligheten har åstadkommit: plastikkirurgi, konstgjord befruktning, genmanipulering och mycket mer. Ett val, och vi kan förändra naturen på ett kick. Förutom när det kommer till viljan att bli förälder, då är vi fortfarande djur i mångas ögon. Vi bör fortplanta oss till viket pris som helst.

Barnmorskan säger att det är naturligt att amma, föda utan bedövning och inte göra kejsarsnitt. Det djuriska har kommit att bli en biologisk förklaringsmodell både för det ”naturliga/normala” och det motsatta, ”avvikande” beteendet. Argumentet om att föra arten vidare är kort sagt en paradox, större nu än någonsin, när Maier skriver att ”alla barn som föds i ett välfärdsland är en ekologisk katastrof för hela planeten”.

Det är dags att tänka om, göra ett val och inte döma dem som redan har bestämt sig. b

5Andra samtal som den senaste månaden har berört ämnet: En kall madame, Tendens i P1 08-03-25, Gamla mammor, Svt Debatt 08-04-10, Mamma sedan födseln, tidskriften Arena nr 2-08.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu