Fria.Nu

Rosa volang möter svart lack

Rubriken är en ganska bra beskrivning både av Nina Kinerts musikaliska spännvidd och hennes kärlek till rymdsagor och flickidoler. Nästa vecka släpper hon ny skiva med gästartister som Britta Persson och Ane Brun.

Kristian Borg

Nina Kinert är på turné i Norge som förband åt Ane Brun när FT når henne på telefon. Det har gått ”helt barockt bra” i Trondheim och nu väntar Oslo. På onsdag släpps nya plattan Pets & friends och här på redaktionen går promo-cd:n på repeat. Nina Kinert sjunger starkt och klart och låtarna är så variationsrika sinsemellan att det är svårt att tröttna. Musikaliskt spänner Pets & friends mellan indie och electro, med allt från hårda The Knife-osande Combat lover till filmiskt magiska The art is hard.

– Den blev mer spretig än vad jag hade tänkt, säger Nina Kinert. Men det var väl nödvändigt, för att göra låtarna rättvisa. Jag tycker att vi hittade en blandning som fungerar, man hör att allt hör ihop, även om det är olika rum, low-tempo, up-tempo och så vidare.

Under uppväxtåren stod Nina Kinert med ena benet i populärmusiken, andra i operavärlden. Hon drömde om att vara Christine Daé i Fantomen på operan och Olivia Newton John i Grease. Så man kan förstå att det är svårt att beskriva sin egen musik. När hon måste säger hon ”både diskodans och tryckare”:

– Det är roligare än att säga musik för bröllop och begravningar.

Dåvarande kollegan och nuvarande pojkvännen Love Olzon producerade två av hennes tidigare skivor.

Eftersom det sällan är bra att blanda jobb och kärlek fick den nya skivan istället produceras av Johan Lindström. Olzon är fortfarande med på ett hörn, liksom kompisarna Britta Persson, Ane Brun, Elle-Kari Larsson med flera.

– Det här känns mer som min solodebut. Love och jag var ett team, och han hörs väldigt bra på de två första skivorna. Nu gick jag tillbaka till mitt eget uttryck. Jag visste vad jag ville ha och skapade min egen vision i musiken, jag hade väldigt klart för mig hur det skulle låta.

Det egna uttrycket är till stor del skapat i flickrummet i det rosa hus utanför Stockholm där Nina växte upp, under ett 1980-tal som för henne helt präglades av filmen Star wars. Det gick så långt att hennes mamma fick fläta avancerade prinsessan Leia-frisyrer.

– Jag blev besatt av saker i perioder, som man kan bli när man är barn. Och det kan fortfarande hänga med. Jag kan hoppa in i diskussioner och vara nästan aggressiv, om någon säger att ”Star wars är så bra” kan jag säga: ”du vet inte vad Star wars är!”

Vad skulle du säga om man skulle vilja ha din musik till en Star wars-film?

– Jag skulle inte klara av det, det är John Williams som ska göra det. Om de hade skickat ett brev till mig med frågan skulle jag rama in brevet, men jag skulle inte tacka ja.

Mest känd är Nina Kinert för låten Through your eyes som spelades i en reklamfilm för en bilmodell.

– Jag gjorde det mest för att få tv-tid. Och det var inte min låt, jag lånade ut min röst. Det funkade ju. Men i dag skulle jag tänka efter noga. Det ska vara för ett bra syfte i så fall.

Som något fantasyanknutet?

– Precis.

Debutskivan Heartbreaktown gavs ut 2004 på dåvarande Sony Music. Det var inget bra samarbete, säger hon i dag. Kanske är det en av orsakerna till att hon har startat eget. Det gör att hon kan stå helt fri från påverkan.

– Det är det enda sättet att göra det. Det blir rättvist gjort. Med mitt eget skivbolag kan jag göra precis så mycket science fiction, fantasy och flickrum som jag vill utan att någon ifrågasätter det, på ett sätt som jag kan tänka mig att ett storbolag kanske skulle göra.

Från flickrummets fantasyplanscher, Leia-frisyrer och rosa volangkjolar är steget till ett ”vuxnare” uttryck, med svart lack och ödesmättade melodier inte så långt som man kan tro.

– Jag tror inte att man förändras så mycket som individ. Man formas naturligtvis av alla erfarenheter, men om man går tillbaka till kärnan så är man fortfarande den där rosa volangkjolen.

5Nina Kinert

Född: 1983 Diskografi: Heartbreaktown, 2004, Visitor, 2005, Let there be love, 2006. Aktuell med: Pets & friends. Nina Kinert turnerar i Sverige med start den 9 maj på Kägelbanan i Stockholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu