Malin Bergendal

Synpunkten


Malin Bergendal
Fria.Nu

När det känns lite otryggt i tunnelbanan

'Det är många som talar om trygghet, men nästan alltid handlar det om att kringskära någons frihet. Bugga telefoner, lagra mejl och internettrafik - eller bara en sådan sak som att hamra in i alla kvinnors medvetande att vi ska hålla oss på väl upplysta platser med mycket folk om vi nödvändigt ska gå ut sent. Mörker är nämligen livsfarligt.
- Vid överfallsvåldtäkter har mörker och avsaknad av andra människor en klar effekt, säger en polis. '

Det var andra dagen på semestern, det var solregn, katterna kom in med fågelungar i munnen och vi räddade dem som fortfarande flaxade. Jag satte på kaffet och drog igång radion, en gammal Luxor av trä, vars ljudrör tar sin tid att värma upp.

- ....explosioner i Londons tunnelbana... minst sju döda...

Ja, ni vet. De sju döda blev 50 och kanske var det al-Qaida eller kanske inte. Göran Persson talade till folket från sin hängmatta och sa ungefär så här:

- Polisen i London kommer att öka bevakningen av tunnelbanan. Även i Stockholms tunnelbana kommer vi att öka polisbevakningen. Visserligen är det ingen ökad fara och visserligen kan polisen inte göra något om så vore, men folk känner sig trygga när de ser poliser.

Londonbor som intervjuades i juli sa att de kände sig lite tryggare med poliserna i tunnelbanan. Polisen hade order att skjuta för att döda om de såg någon misstänkt jälvmordsbombare.

De dödade Jean Michel de Menenez, en 27-årig elektriker som de tydligen inte ens misstänkte, och något annat kan de inte ha åstadkommit. Självmordsbombare kan väl inte vara särskilt rädda för att bli ihjälskjutna.

Jag var inne och kollade diskussionen om bomberna i tunnelbanan på ett muslimskt diskussionsforum på svenska, www.sindbad.se.

De flesta tyckte att det var hemskt att döda oskyldiga, de var förbannade över att islam skulle associeras till terror, och flera var oroliga för släkt och vänner i London. En eller två tyckte att det var bra. Visst hade man dödat oskyldiga, skrev de, men det gör man i krig. USA och Storbritannien har dödat oskyldiga i Irak, alltså ska oskyldiga dödas i USA och Storbritannien.

Ett antal människor dog, fler blev skadade och ingen visste riktigt vem som var ett hot mot vad. I Sverige fick Thomas Bodström ett osökt tillfälle att gå ut i media och förespråka mer kontroll för trygghetens skull. Visst får väl Säpo läsa din mejl och finkamma allt du gör på internet? Kom igen, det är det väl värt att rädda världen från terroristerna!

Det är många som talar om trygghet, men nästan alltid handlar det om att kringskära någons frihet. Bugga telefoner, lagra mejl och internettrafik - eller bara en sådan sak som att hamra in i alla kvinnors medvetande att vi ska hålla oss på väl upplysta platser med mycket folk om vi nödvändigt ska gå ut sent. Mörker är nämligen livsfarligt.

- Vid överfallsvåldtäkter har mörker och avsaknad av andra människor en klar effekt, säger en polis.

Det undrar jag just, även bortsett från att ingen våldtar sig själv. Jag går ofta på mörka parkvägar i förorten, för att det är lugnt och skönt och man får vara i fred. Nej, våldtäktsmännen står inte parkerade i buskarna mellan 23 och 04, färdiga att hoppa fram. De går omkring på väl upplysta platser där det finns folk, tills de hittar ett offer, såvida de inte helt enkelt går hem och våldtar sin fru.

Det är något som inte stämmer med allt det här pratet om trygghet. Man kanske skulle ringa SL:s dygnet-runt-öppna trygghetstjänst, som de gjorde reklam för i våras? Det är ju dit man ska ringa om man ser något i trafiken som känns lite otryggt - klotter till exempel.

Eller poliser som har fått order att skjuta för att döda, för att alla blonda passagerare ska känna sig trygga.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Så tuktas en demokrati

Makt korrumperar, sägs det. Ja, men vilka är det vi lurar? Er, varandra, oss själva? Tidigt i våras hade vi i vår stadsdelsnämnd ett möte med ledningen på stadsdelsförvaltningen om skollokalerna. (Nämnden består av 26 politiker, förvaltningsledningen består av tjänstemän.) Det finns för mycket lokaler och för lite barn i vissa skolor, och vi skulle ha en förutsättningslös diskussion om vad vi skulle göra åt saken.

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Undra på att det blir kris i partipolitiken

"Oj, vi ligger back! Bort med fritidsgården och parkleken! Lägg ner en skola, fort! Mera back - vi får fuska mer med LSS och skippa de gamlas promenader. Så där ja, nu blev det lite plus, då öppnar vi en lokal för hemlösa och har en pampig invigning... Men hoppsan, det behövs personal och sånt är dyrt! Lägg ner lokalen, sälj tvättmaskinen, dumpa de hemlösa!'

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Med Beck som faktakälla

Några tolv-trettonåringar skulle starta en rollspelsförening. De tog det på stort allvar; gjorde en logotype och anlitade en farmor som kassör. En mamma kom med idén att kyrkan kunde hjälpa till med lokal. Kyrkan nappade - de behövde nya sätt att locka ungdomar. De hade till och med en tjej anställd som hade spelat rollspel. Man kallade till ett möte, dit alla intresserade skulle få komma.

Min son Mikko har spelat rollspel i många år med sin storebror. De andra i gruppen hade bara läst om det. Mikko insåg sin nyckelroll och när han gick iväg till mötet var han nog två decimeter längre än vanligt. När han ringde och rapporterade efteråt var han bara arg.

- Hon som jobbade där som spelade rollspel, hon hade slutat, sa han. Så där fanns bara nån kyrkgubbe som sa att han inte visste nåt om rollspel, men ändå skulle han bestämma allting.

© 2024 Fria.Nu