• Clas Björling tävlar inte bara i triathlon utan även i duathlon och långdistanslöpning.
Fria.Nu

Järnmannen från Mockfjärd vill nå topp-tio på Hawaii

Han är en fena i vattnet, trivs på cykelsadeln och springer som en vessla. Kort och gott: Clas Björling är en professionell triathlet. I dag tävlar 26-åringen i Ironman på Hawaii.

- Jag ska kriga om en topp-tio-placering, lovar Björling.

Triathlon (SFT) Allt började med att Clas Björling läste en tidnings-

artikel. Året var 1999 och det var ett reportage om Ironman på Hawaii. Björling, som precis avverkat en svensk klassiker, blev nyfiken.

Några veckor senare tog han beslutet: jag ska bli triathlet.

Den 26-årige Mockfjärd-sonen har aldrig ångrat sitt vägval. Björling tillhör Sveriges toppskikt i sporten och på lördagen står han på startlinjen i tävlingen som han tjusades av med tidningen i handen för fem år sedan.

- Jag har en chans att kriga om en tiondeplats. Det är mitt stora mål i år, säger han till SFT.

Ironman på Hawaii är en rejäl kraft-ansträngning. Allsidighet och uthållighet premieras. Man inleder med 3 800 meter simning, fortsätter med 180 kilometer cykling och avslutar med 42 195 meter löpning.

- Dessutom varmt, fuktigt, blåsigt och kuperat om vart annat. Lägg därtill världens bästa motstånd. Små detaljer blir mycket viktiga. Marginalerna mellan att lyckas och att misslyckas är hårfina, säger Björling.

Han har förberett sig med en dåres envishet. I april och maj cyklade han tvärs över USA, 650 mil, med sin coach och träningskompis. I augusti begav han sig till kaliforniska Palm Desert för att acklimatisera sig till värmen. De senaste tre veckorna har han spenderat på Hawaii för att göra sig hemmastadd med banan.

Tiden från 2002 års lopp, 9.21.56, ska förbättras.

- Nu har jag mycket större erfarenhet av hur det är att tävla i Ironman-tävlingar. Jag vet hur man ska förvalta krafterna under den nio timmar långa banan. Därutöver har simningen blivit bättre, förklarar Clas.

Just simningen är något av akilles-hälen, hans svaga punkt av de tre momenten.

- Jag tillhör världstoppen i löpningen. I cyklingen är jag nästan där. Det som behövs är att jag kapar min tid på simmomentet - från 58 till 50 minuter.

Luc Van Lierdes sju år gamla världsrekord på 7.50.27 är jämförbart med det Michael Johnson innehar på 200 meter. Alltså: näst intill oslagbart.

- Ja, det kan man väl säga. Kanske det går om banan är super-snabb och man har tur med vindarna. Men det är såklart ett mycket bra rekord.

Björling är en god löpare. Redan som junior vann han juniorklassen i Lidingöloppet. Han har löptränat så länge han kan minnas och slagit en del 'löpbanerekord' i triathlonlopp.

Till Hawaii har han anlänt med goda minnen i bagaget. För två år sedan uppfyllde han ett av sina mål då han vann klassen för triathleter mellan 18 och 24 år.

- Ingen manlig svensk hade tidigare vunnit sin åldersgrupp här. Det var stort, konstaterar Clas.

Till dem som anser att triathlon enbart verkar lika med kropps-

plågor säger han:

- Visst plågar jag kroppen, men får samtidigt mycket erfarenhet av hur den fungerar och var gränserna går.

Björling drillas hårt av coacherna Gordo Byrn och Scott Molina. Att den sistnämnde kallas för 'The Terminator' är inte för intet.

Hur äter och dricker du inför, under och efter en sådan kraftmätning som Ironman?

- Veckorna innan blir det vanlig husmanskost. Sista veckan blir det mindre kolhydrater och mer pro-tein. Två dagar innan loppet återtar jag kolhydraterna för att ladda kroppen inför loppet. Under tävlingen dricker jag vitargo och coca cola. Efter loppet firar vi på Burger King. Jag använder också ett kost-

tillskott för att vara säker på att jag får i mig viktiga vitaminer och mineraler varje dag.

En titt på förbundets officiella hemsida avslöjar att du har 17 sponsorer. Hur klarar man sig i triathlonvärlden utan ekonomisk uppbackning?

- Ungefär lika bra som jag skulle klara av en trebarnsfamilj utan ett betalt jobb. Det skulle vara omöjligt om man var tvungen att köpa alla produkter till fullpris och jobba heltid.

Du är uppväxt i Mockfjärd i innersta Dalarna. Ska det till en riktig dalmas för att man ska kunna ge järnet?

- Alla kan om man bara vill, men visst - kanske har det hjälpt att växa upp på en mindre ort. Som barn blev jag inte van vid alla bekvämligheter som kanske finns i storstäderna. När jag växte upp fick jag lära mig att ta ansvar för mina handlingar och med tiden så har jag lärt mig att leva ut mina drömmar, svarar Clas Björling.

I helgen kanske ytterligare en dröm går i uppfyllelse.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2024 Fria.Nu