Fördjupning


Ida Lindqvist
Fria.Nu

'Ord är billiga och handling kostar'

Hasselarörelsen använder sig alltid av meningen 'ord är billiga och handling kostar'. Ord som präntas in i huvudet från den dag du kommer dit tills den dag du flyttar.
- Snacka inte skit, visa det i handling i stället, annars är det du säger inte värt ett dugg, säger de i personalgruppen.

Demokratiskt ledarskap och respekt håller Hasselarörelsen högt. Men står Hasselakollektivet själv upp för vad de säger? Hur fungerar det egentligen på det som de själva kallar ett av Europas bästa behandlingshem för missbrukande ungdomar?

Hasselakollektivet har funnits sedan 1969 och har alltid varit utsatt för kritik. De har blivit anklagade för att förtrycka ungdomar, skrika åt dem tills de bryter ihop, kalla dem för kränkande saker som tjackhora och parasit. Rörelsen har också blivit beskylld för att använda sig av hjärntvätt och fanatism.

Att vara tjej i dagens samhälle är inte det lättaste. Vi vet att killar är mer värda än tjejer. Om du dessutom är en missbrukartjej kan du räkna med att de flesta ser på dig som lortig, äcklig och billig. En pundarhora helt enkelt. Den synen härjar fritt även bakom Hasselas 'fina' murar.

Trots all kritik har de alltid kommit lindrigt undan. Det har aldrig blivit någon riktig debatt. Anledningen är att rörelsen är rysligt vattentät. Om det mot all förmodan skulle finnas någon i personalgruppen som har något att invända krävs det mycket mod att säga ifrån. De intagna väljer ofta att följa spelregler som gäller.

Jag vet att mycket av kritiken som riktats mot Hasselarörelsen är sann. Jag var intagen där 1994-97 och jag liknar i dag rörelsen vid ensekt. En sekt där korruption, hierarki och förtryck hör till vardagen. Där vuxna hotar ungdomar, där angiveri belönas (och då menar jag inte ett angiveri om att någon ska rymma, utan att man fostras in i att kontrollera varandra så till den milda grad att man hela dagarna går omkring och är rädd för att säga eller göra något fel.)

Hassela tvingar en att klippa alla band till sitt tidigare liv. Även positiva.

Miljön på kollektivet är så påfrestande att vissa är beredda att göra vad som helst för att komma därifrån. Under mina tre år på Hassela var jag med om två anlagda bränder. De anlades av två tjejer som helt enkelt inte stod ut längre.

Oftast är det just tjejerna som tar mest skada. Det riktas mycket kritik mot deras klädsel och det 'slampiga' beteendet som personalen hävdar att många använder sig av. Det resulterar i att tjejerna tystnar och håller allt inom sig själva tills de exploderar.

Det som skrämde mig mest är strategin för att få oss att bli som de önskar. Först tryckte de ner oss i skoskaften och sa att vi inte hade lyckats med någonting i våra liv. De påpekade företeelser som någons gångstil: 'räta på ryggen när du går'. En tjej fick inpräntat vilken 'slampa' hon var. Hon fick inte klä sig i kjol och linne, eftersom hon enligt personalen hade ett syfte med klädseln.

- Dina ögon letar ständigt efter nya offer, sa de till henne.

En annan tjej var ute på promenad med två män från personalen. Tjejen gick lite framför och efter ett tag började männen kasta småsten på henne, samtidigt som de kallade henne 'tjackhora' och 'slampa'.

Efter ett tag förvandlades många av tjejerna till zombies. De vandrade runt och gjorde exakt vad de blivit tillsagda. Tittade man i deras ögon syntes bara tomhet.

Samtidigt krävde personalen att vi skulle få förtroende för dem. En vanlig dialog kunde lyda så här.

- Hur mår du i dag?

- Jag mår bra.

- Vad fan mår du så bra för då?

- Jag vet inte riktigt, jag bara känner mig så.

- Ljuger du för mig? Det är inte meningen att du ska gå runt här och må bra, planerar du att rymma eller?

- Nä, absolut inte.

- Det gör du visst, erkänn det, annars ställer du till problem för hela gruppen. Tack vare dig kommer ingen att få någon lunchrast. Det är lika bra att du erkänner på en gång. Dumförklara oss inte, vi vet nog hur sådana som du tänker.

Ingen av oss intagna visste hur vi skulle svara på frågorna. Till slut gav vi bara med oss. Vi började hitta på problem för att vara personalen till lags. Den ständiga klumpen i magen blev ens närmaste vän. Vi visste aldrig när det var vår tur att bli manglade.

Därför såg vi ofta till att någon annan fick skit, så att man kunde slappna av för den gången.

Det värsta var att allt eftersom tiden gick trodde vi mer och mer på vad personalen sa. Efter ett tag var man så hjärntvättad att man till och med räknade hur många gånger per dag man skrattade för att någon hade sagt åt en att ta utbildningen på allvar.

I dag har jag kontakt med flera som bodde på kollektivet med mig och alla mår dåligt när de tänker tillbaka på den tiden.

Många lider av ångest och tvångstankar, och då vill jag tillägga att jag och mina vänner lever ett bra liv i dag - men det är inte Hasselakollektivets förtjänst.

Det gick inte bra för någon av oss direkt efter kollektivtiden. Personalen brukar alltid säga till de intagna att 'de som klagar på oss efter utbildningens slut bara är besvikna på att de inte lyckats med sina liv trots vår hjälp'. Enligt mig ett billigt försvar för att inte ta åt sig av kritiken.

Det positiva är att vi trots allt förtryck och vilseledning lyckades hitta styrkan hos varandra. Vi upplevde mycket roligt tillsammans. Det låter kanske konstigt men på något sätt lyckades vi vänja oss vid tillvaron. Den blev vår vardag. Det är så här i efterhand som ilskan och sorgen har blivit allt värre.

De gemensamma frågor jag och mina vänner ställer oss är: hur kunde vi tillåta detta?

Hur kunde vi trampa på varandra och vara inställsamma mot personalen bara för att få beröm?

Egentligen är det inte så svårt att förstå: vi tvingade oss själva att svara personalen vad de ville höra och vi var tvungna att handla därefter. Som sagt: ord är billiga och handling kostar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kontroll, hjärntvätt och förnedring

1969 startade Hasselarörelsen och under 70-talet var kritiken hård mot rörelsens metoder. Men fortfarande finns de som är kritiska. Lo Kauppi, före detta Hassela-elev, har satt upp en teateruppsättning där hon beskriver hur Hassela strategiskt bryter ner ungdomarna.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen