Inledare


Kicki Bobacka
Fria.Nu

Medborgarlön i stället för drömstoff

Dagligen matas vi med drömstoff av politiker och ekonomer - med mainstream-medias benägna bistånd. Det handlar om drömmar, andras drömmar som någon vill få dig att drömma.

Drömstoff nummer ett heter sysselsättning - lönearbete. Visst måste vi alla lönearbeta. Ja, utom de som har eget kapital att leva av, eller ännu bättre: att sätta andra i arbete med.

Sysselsättningsskapande människor som dessa omhuldas varmt av våra politiker. Vad sysselsättningen består i har ingen betydelse så länge det skapas arbetstillfällen. Folket har i hundratals år varit så indoktrinerat att löneslava, att endast ett litet fåtal ens vågat visionera om hur det skulle kunna vara om vi inte arbetade så mycket. Har du någon gång tänkt tanken att tiden skulle kunna vara din egen att bestämma över? Vad skulle du göra om du hade tid och grundtrygghet?

Drömstoff nummer två heter produktion och konsumtion av varor och tjänster. Detta stoff är starkt förknippat med lönearbete och moroten som gör att piskan fungerar. Omärkligt, men otroligt effektivt. Vi ska producera så att vi kan konsumera, i ständigt ökad takt för att skapa evig tillväxt. Att vi i nord snart bara producerar tjänster för att underlätta för varandra att producera ännu fler tjänster ska vara logiskt av någon anledning. Alltmer av maten och varorna vi konsumerar produceras i syd och transporteras jorden runt. Om du hade tid och ekonomisk grundtrygghet, vad skulle du välja att producera och köpa?

Drömstoff nummer tre heter utbildning och kompetens. En skola för alla, på vars och ens villkor, blev aldrig verklighet. Tvärtom har våra barns skola utvecklats till en sorteringsinrättning där intellektuell kapacitet är allena avgörande och möjligheten att utveckla allehanda praktiska, kreativa och skapande förmågor effektivt förtrycks. Inom utbildningsväsendet och i arbetssökandet måste du skriftligt kunna bevisa din formella kompetens. Varje människas unika kreativitet och livslånga samlande av vetande och kunskap står inte att läsa i några papper och efterfrågas inte heller. I dag indoktrineras människor i stället att tro att de inte duger på grund av brister i formell utbildning och kompetens. Det är djupt diskriminerande.

Grundtrygghet, i form av en ovillkorad medborgarlön som går att leva av, måste vara en rättighet som tillfaller alla, oavsett vilka omständigheter vi fötts till och var i världen vi bor. Så länge vi inte har denna grundtrygghet finns det inte många möjligheter att undvika konkurrens, karriärism och utslagning. Makten vill åtgärda dessa marknadsekonomins avigsidor med hjälp av drömstoff, likt ett mantra: arbete, tillväxt, kompetensutveckling...

Jag vill i stället ha medborgarlön åt alla. Det behövs för att vi i långt större utsträckning ska kunna förverkliga våra egna drömmar och visioner - inte andras. Det är högst på tiden att gnugga drömstoffet ur ögonen - ta oss rätten till vår egen tid och våra visioner - och kräva medborgarlön!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu