• Anläggningarna i Aten är något mindre än i Sydney år 2000 vilket ger mindre biljettintäkter. Men trots detta omsätter spelen i Aten mer totalt.
Fria.Nu

Spelen är tillbaka i Aten - med pengarna i fokus

De moderna olympiska spelen är tillbaka i Aten där de började 1896. Men mycket har förändrats under de dryga hundra åren - särskilt i fråga om kommersialisering av spelen.

Efter 108 år har de olympiska spelen återvänt till Aten där de moderna spelen hölls första gången. Vad har då hänt med de olympiska spelen under detta dryga sekel?

En påtaglig skillnad är att arrangemanget vuxit kolossalt. 1896 tävlade man i 43 grenar vilket kan jämföras med över 300 grenar i dag. Ännu kraftigare har antalet deltagare ökat: 1896 deltog 241 aktiva i Aten. I år kommer cirka 10 500 aktiva till OS. Dessa åtföljs dessutom av 5 500 ledare.

En stor förändring är också att idrotten har globaliserats. Bara 14 nationer deltog i OS 1896 vilket kan jämföras med 202 länder i år. I sporter som till exempel löpning och gymnastik har detta lett till en diamanthård konkurrens om medaljerna.

Vid OS i Aten 1896 fick inga kvinnor delta. Fyra år senare i Paris fick kvinnor tävla i tennis och golf. Vid Stockholms-OS år 1912 tillkom simning och simhopp och 1928 fick kvinnor delta även i friidrott. Andelen kvinnor har ökat successivt och uppgår nu till omkring 40 procent.

De idrottare som deltog 1896 skulle enligt reglerna vara amatörer. Till exempel var den legendariske segraren i maratonloppet, greken Spiridon Louis, fåraherde. Man kan dock konstatera att hans segrartid på den dåvarande distansen 40 000 meter var 2:58.50 vilket på dagens maratondistans 42 195 meter skulle motsvara ungefär 3.09 - en tid som skulle ha gett en placering kring 400 vid årets Stockholm marathon. Men Louis blev väl belönad för sin seger - han erhöll en vingård och utnämndes på livstid till hedersmedborgare i staden Marathon där han erbjöds att bo utan att betala för sitt uppehälle.

En annan bedrift från 1896 var att James Connolly, USA, vann trestegstävlingen med 13,71 utan att någonsin ha tävlat i grenen tidigare. Hans landsman Robert Garrett vann såväl kula som diskus utan att ha utövat sporterna tidigare. Tysken Carl Schumann vann tre individuella guld i gymnastik och tog medalj även i brottning.

I dag är världsstjärnorna specialister och tränar i regel 20 timmar eller mer per vecka vilket gör det svårt att arbeta eller studera vid sidan om idrotten. Många av olympierna är proffs och vissa av dem tjänar tiotals miljoner kronor per år.

Det som möjliggjort professionalismen är den enorma uppmärksamheten som riktas på elitidrott. Till exempel visar svensk tv 800 timmar från OS. Tv-sändningarna från OS når 200 länder och inbringar 12 miljarder kronor till Internationella olympiska kommittén, IOK, som själv behåller ungefär en miljard för sin administration. Resten ges till Aten, internationella idrottsförbund och till nationella olympiska kommittéer.

Kostnaderna för OS har ökat kraftigt och spelen i Aten kostar 55 miljarder kronor. Staden får dock tillbaka en stor del av pengarna av IOK. Med 1,5 miljoner besökare till OS lär också servicenäringarna i Aten tjäna miljarder kronor på arrangemanget.

Tack vare den stora exponeringen i media kan företag använda idrottare i sin marknadsföring. I Sverige har 22 stora företag samarbetat med Sveriges olympiska kommitté (SOK) i en satsning på svenska medaljhopp. Företagen har under sju år satsat totalt 90 miljoner kronor och staten lika mycket. Målet är 20 svenska medaljer.

De senaste årtiondena har dopning blivit ett vanligt tema i idrott. Om det fanns någon dopad idrottare i Aten 1896 får vi knappast veta - de första dopningstesterna i OS gjordes 1968 och kontroller i stor skala påbörjades 1972. Inför Aten-OS har nyheter om dopningsfall förekommit dagligen.

Finns det då något i OS som är sig likt efter drygt 100 år? Kanske skulle det då vara nationalismen och ambitionerna att göra OS till något större och ädlare än ett vanligt idrottsevenemang. Men man får nog ändå se OS främst som ett kommersiellt jättearrangemang. Elva storföretag som till exempel Coca Cola och McDonalds är huvudsponsorer och bidrar tillsammans med drygt fyra miljarder kronor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2024 Fria.Nu