Fria.Nu

Både de rikaste och de fattigaste bor i storstäder

De rikaste människorna i Sverige bor runt de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. De fattigaste bor också där, men i andra områden. Detta visar ny statistik om svenskarnas pengar.

Statistiska Centralbyrån, SCB, är en myndighet som gör statistik. Nu har SCB gjort ny statistik om hur mycket pengar människor i Sverige har.Statistiken visar att det är stor skillnad mellan olika områden i Sverige. Men både de fattigaste och de rikaste bor nära stora städer.De rikaste människorna i landet bor i Danderyd och Täby utanför Stockholm och i Lomma i Skåne. Medianvärdet på hur mycket människorna där äger är 500 000 kronor. Då räknar man inte bara pengar utan också till exempel hur mycket bostaden är värd. De fattigaste människorna bor i Botkyrka, Sundbyberg, Södertälje och Sigtuna utanför Stockholm. Medianvärdet på invånarnas förmögenhet där är 30 000 kronor eller mindre. Många i de här kommunerna är ungdomar och många hyr sin bostad.I hela Sverige är medianvärdet på förmögenheten 67 000 kronor.En orsak till att människor med stor förmögenhet bor nära storstäder är att husen och lägenheterna är dyra där. Den som äger en dyr bostad räknas som rik. Men den som har en lika fin bostad i en annan del av landet räknas inte som rik.Bostäderna är också en orsak till att de fattigaste kommunerna finns nära storstäder. I dessa kommuner finns få småhus, de flesta bor i lägenhet. I Sundbyberg äger 7 procent ett småhus och i Sigtuna gör 23 procent det. I hela Sverige äger 30 procent ett småhus.I de tio fattigaste kommunerna äger kvinnor mer än män. I hela Sverige äger kvinnor och män lika mycket.Men även om människor äger mycket, ofta bostäder, så har många sparat lite pengar. Man kan spara pengar på banken eller på andra sätt, till exempel aktier eller fonder. Dessa pengar kallas finansiella tillgångar. 4, 2 miljoner personer, inklusive barn, har mindre än 25 000 kronor i finansiella tillgångar. Det kan man jämföra med att svenskarna tjänar i genomsnitt 20 000 kronor i månaden.Mellan 1999 och 2006 har Sverige fått dubbelt så många miljonärer. 1,6 miljoner personer äger mer än en miljon kronor. Den viktigaste orsaken till ökningen är att bostäder har blivit mycket dyrare. 2006 ägde 16 procent av kvinnorna och 19 procent av männen mer än en miljon kronor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu