Feministikon 100 år | Fria Tidningen
Fria.Nu

Feministikon 100 år

Hon förändrade kvinnors villkor radikalt på 1900-talet och lade grunden till dagens feminism. Författaren och feministikonen Simone de Beauvoir, främst känd för boken Det andra könet, skulle fyllt 100 år den 9 januari. SFT har talat med några kvinnor som berättar om sin syn på Beauvoir och vad hon betytt för dem personligen.

'Man föds inte till kvinna, man blir det'. Det numera klassiska citatet ur Simone de Beauvoirs Det andra könet som blev starten för en stor debatt angående kvinnans roll i samhället, känner de flesta till. Men vilken roll spelar Beauvoir för dagens kvinnor?
- Ganska stor, tror jag. Precis som Doris Lessing är det någon som alla har en relation till. De flesta har läst hennes bok Det andra könet. Jag träffar ständigt kvinnor som berörts djupt av den. Och hennes idéer diskuteras hela tiden, både i det akademiska rummet och utanför, vanliga kvinnor emellan, säger Nina Lekander, skribent på Expressen som skrivit om Simone de Beauvoir.

Hennes idéer om kvinnan och hennes ställning i det mansdominerande samhället var mycket radikala på 1950-talet och än i◊dag kan de uppröra. Könet är i grund och botten en konstruktion som samhället format, var den tes som hon drev hårt i Det andra könet.
- Boken blev något av en grundbult till dagens feminism. Hennes idéer har levt vidare i och med denna, som fick sin renässans på 90-talet. Främst för att Åsa Moberg gjorde den första svenska översättningen, säger Nina Lekander.
Men boken gav henne lika många fiender som vänner. Bland underklassens kvinnor blev hon hjälten, revolutionären som vågade stå upp för kvinnans rättigheter. Bland högborgerligheten däremot blev hon av många avskydd. Men det stoppade inte henne från att fortsätta skriva kritiska böcker om könsmakten.
Intresset för kvinnofrågor fick hon tillfälle att fördjupa under studietiden vid Sorbonneuniversitet i Paris. Här inledde Beauvoir dessutom sitt första riktiga förhållande med klasskamraten Jean-Paul Sartre, som från och till varade livet ut. Men det var inte vilken relation som helst, utan en helt fri sådan som gav Sartre och Beauvoir möjlighet att träffa andra.

Oerhört kritisk var Beauvoir mot allt som hade med borgerligheten att göra, till vilken hon räknade äktenskapet. Svartsjuka var något oerhört primitivt, en 'sjuka' som hörde till högborgerlighetens osunda levnad.
- Jag beundrar verkligen hennes mod. Hon gick sin egen väg, valde bort samlevnaden och barn, och hennes sätt att ha en djup men fri relation, säger Nina Lekander.
I◊dag är Simone de Beauvoir en erkänt stor författare och filosof, och en av de mest betydande ikonerna för feminister världen över.
- Hon var en mycket stark och självständig kvinna som vågade gå emot konventioner och bryta mönster. Hon visste verkligen vad hon ville. Hon har haft oerhört stor betydelse för kvinnor i dag. Hon tvingade fram ett nytt sätt att tänka, visade att det fanns så många olika sätt att leva på som kvinna, säger Birgitta Ney, föreståndare för centrum för genusstudier på Stockholms universitet.
Hennes betydelse verkar dock inte ha smittat av sig så mycket på skolväsendet, enligt Nina Lekander. Genus borde få ta mer plats på skolschemat, anser hon:
- Att Simone de Beauvoir och Det andra könet inte finns med på litteraturlistan till låg- och högstadieelever är rent av befängt. Varför ska jag behöva undervisa min son de Beauvoir?

Fakta: 

Simone de Beauvoir
Fullständigt namn: Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir.
Född: I Paris 9 januari 1908, avled 14 april 1986.
Yrke: författare och filosof.
Mest uppmärksammad för: Det andra könet som kom 1949 och som innehåller det klassiska citatet 'Man föds inte till kvinna, man blir det'.
Andra verk: Andras blod, Mandarinerna, De bästa åren, Avled stilla och Farväl till Sartre.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Med blick för framtidens musik

Musik producerad av robotar eller anpassad efter våra humörsvängningar. Håkan Lidbo, programledare för radioprogrammet Ström, fascineras av tanken på hur framtidens musik kommer att låta.

”Extrem självrannsakan”

Asha Alis andra skiva är en uppriktig skildring av uppbrottet från exet. En mer sammanhållen och genomtänkt skiva än debuten, menar hon själv.

– Det är min största musikaliska bedrift hittills.

Electrokungen är tillbaka

Överproduktive Andreas Tilliander är dubbelt skivaktuell. Fria träffade honom över en kopp kaffe och talade om lekfullhet och skeva tongångar.

I fablernas värld

Kaniner, hästar och prärievargar. Djuren får spegla människan i kanadensiska Wendy McNeills texter. Nya albumet A dreamer’s guide to hardcore living är rena fablernas värld.

Ny nedladdningsmodell möter motstånd

Artikelserien Framtidens musikindustri har behandlat skivbolagens och artisternas nya förutsättningar. Sista delen fokuserar på olika förslag på hur artisterna ska kunna få betalt trots fildelningen. Ökad internetavgift och förnyelse av upphovsrättslagen diskuteras mycket just nu.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen