Fria.Nu

På planen tas ingen hänsyn till kön

Sport är i allmänhet strikt könsindelad. Pojkar spelar med pojkar, och flickor med flickor. För det mesta talar man om olika fysiska förutsättningar. Men det finns tillfällen då pojkar och flickor blandas, som i rugby.

Mellbyfältet i Partille var i helgen spelplats för Viking cup i rugby. Arrangörsklubben Spartacus har anordnat ungdomsturneringen de fem senaste åren. Förutom ungefär 500 ungdomar, var även regnet närvarande. Under hela lördagen föll det oavbrutet i varierande mängd. En eventuell fördel med detta var att spelet såg ut som en ovan betraktare tror att det ska se ut. Lerigt. De flesta tröjor blev smutsigare och smutsigare för varje match, men det var förmodligen något spelarna kunde stå ut med när de utan svårighet kunde glida tio meter i gräset.

Arrangörsklubben hade bara med ett och ett halvt lag i turneringen. Några av de yngre spelarna gick tillfälligt samman med en annan göteborgsklubb för att få ihop ett fullt lag till cupen, men bara i äldsta klassen användes Spartacus rödvita tröja.

Första matchen går dåligt. Tränaren Johannes Kempe står efteråt vid sidlinjen och tittar på kommande motstånd.

- Vi har bara tränat tillsammans i några månader med de här killarna, så att förlora med 33-0 är inte så konstigt, säger han.

I rugby får laget fem poäng för ett försök (att springa med bollen över linjen) och två poäng för en efterföljande spark mellan stolparna, så ovanstående resultat skulle kunna jämföras med att förlora med fem eller sex mål i fotboll eller hockey.

Inför nästa match försöker Spartacus tränare att arbeta med den mentala biten. Viljan att vinna ska vara så stor att den döljer en del av bristerna i spelet. Och mot Halmstad blir det faktiskt en seger. Tränare Kempes vrål ackompanjerar det första lyckade försöket. Snett bakom honom står Madelene Forsling. Under hela matchen står hon kvar vid sidan. Hon är 16 år och ingår i Spartacus U17-lag.

Efteråt säger hon att det var för att alla ska få spela, och att man ibland måste man stå vid sidan. Jag har ändå svårt att skaka av mig tanken på att laget toppades lite. När det verkligen gäller får tjejerna stå över.

Men storlek och fysik i U17-klassen är minst sagt varierande. De minsta spelarna ser ut att vara hälften av vissa motståndare. Och Madelenes fysik står sig gott i jämförelse med de flesta.

Men också i nästa match börjar hon på bänken. Först i andra halvlek, när matchen är förlorad, kommer hon in.

Att hon är ensam tjej på plan märks inte. Det är ingen som bryr sig om det. Ingen hänsyn tas. Alla tacklingar fullföljs. På plan smälter Madelene in bland killarna. Det är bara vid sidan om som man märker skillnaden. Om man vill se någon skillnad.

Någon gång kan man se en komisk effekt i det hela, som när tränaren ska mana på sitt lag, och ropar något i stil med: “kom igen nu, killar!'.

När vi pratar efter matcherna gissar jag på att Madelene oftast får frågor om hur det är att spela med och mot killar, men Madelene skakar på huvudet.

- De flesta undrar varför jag började med rugby, säger hon.

Det var den andra frågan jag ställde. Svaret var att det var kul. Svårare än så är det inte.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Snedvridningen startar inne på redaktionerna

Förra veckan skrev GFT mycket om snedvriden rapportering kring damidrott, och damfotboll i synnerhet. En granskning av hur de stora sportredaktionerna i Sverige ser ut ger en förklaring. Bara tretton av hundra redaktionsmedlemmar är kvinnor.

150 000 kronor och ett Handslag senare

Förra veckan redovisade GFT hur de politiska partierna tycker och tänker i idrottsfrågor, något som retade upp Tito Rojas. Han hävdar att verkligheten ser helt annorlunda ut och att politikernas satsningar är dödfödda om de inte startar i de områden där de ska genomföras. Och även då är det svårt att driva dem.

Barn och unga i fokus för Göteborgspolitikerna

Med ett år kvar till allmänna val ställde GFT två frågor kring idrott till de politiska partierna i Göteborg. Inte oväntat talades det i första hand om barn- och ungdomsidrott, men också en utbyggnad av stadens idrottshallar verkar var populärt.

Sponsring allt större del av klubbens ekonomi

Gamla bilder från sjuttiotalet visar nästan alltid spelartröjor med enbart klubbmärke. Men det är sedan länge en svunnen epok för nostalgiker. I dag gäller det för klubbarna att klara ekonomin, vilket kan ta sig en hel del olika uttryck, när det gäller att få in sponsorpengar.

Göteborgsderbyt tappar folk

De riktigt stora publikfesterna med 40 000 på läktarna verkar vara ett minne blott. Tendensen är tydlig och klar inom fotbollen. Publiken minskar.

© 2024 Fria.Nu