Behaglig pop av rutinerad debutant | Fria Tidningen
Fria.Nu

Behaglig pop av rutinerad debutant

Jennie Abrahamsons solodebut Lights är en riktigt fin skiva mjukpop. Men lyssna inte på den i halvtaskig cd-spelare av bergsprängarmodell, varnar Lasse Franck.

En varning utfärdas omedelbart: Gör inte det misstag jag nästan gjorde. Spela inte Jennie Abrahamsons debutplatta i en halvtaskig cd-spelare av bergsprängarmodell, så att du först förförs av det mycket lovande lilla popintrot - men dömer ut musiken när Abrahamsson börjar sjunga, eftersom du blir irriterad av att hon försöker låta sådär småflicksaktigt oskuldsfull.
Då missar du en riktigt fin skiva mjukpop.
Någonting ligger det förstås i mitt första, något förhastade, omdöme. Sången är lite bebisartad. Men den är nog inte så tillgjord som jag först trodde. Och inte alls lika störande. Faktum är att det på något sätt passar den lågmälda, lätt elektroniska pop Jennie Abrahamson skriver.
Det är maskiner som spelar tillsammans med 'riktiga' instrument i stor utsträckning. Och de gör det bra. Jennie spelar, arrangerar och producerar själv tillsammans med Johannes Berglund. I somliga spår, företrädesvis ballader, är musiken av ett mer levande slag. Akustiskt piano med blåsinstrument som spelas av gästande, skickliga, musikanter. Allting är ganska avskalat. Sången alltid i förgrunden, ackompanjemanget mest ett stöd åt den grundläggande melodin.

Och det är där den stora styrkan sitter - i melodierna, som är ytterst tilltalande. Och Jennie Abrahamson sjunger fint - det är bara ett annat uttryck, en annan attityd, man ibland kan sakna. Men oftast är det väldigt vackert. Den avslutande duetten Wasted Heart med The Perishers sångare Ola Klüft är bara ett exempel.
Texterna är det heller inget fel på. De kretsar ofta kring välanvända teman som relationer och kärlek men erbjuder flera fina och egna formuleringar.
Singeln In this life to live som föregick skivan har man kunnat höra på radion en längre tid. På albumet finns den i två versioner. Abrahamson har tidigare också kunnat höras som körsångerska med bland andra Måns Jälevik, Thomas Di Leva, Kristoffer Åström och Tomas Andersson Wij. Liksom i egna banden Heed och Yukon AK.
Och när hon nu till slut fått ut sin solodebut blev det alltså en mycket behaglig popplatta av en riktigt duktig låtskrivare.

Fakta: 

Lights
Artist: Jennie Abrahamson
Bolag: How Sweet the Sound/Sony BMG

ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Popmusik är kul – och mer än så

I 184 av landets 290 kommuner finns det inga satsningar på popmusik, säger Linnea Kant, ordförande för Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation.

© 2021 Fria Tidningen