Raserar fördomar om muslimer | Fria Tidningen
Fria.Nu

Raserar fördomar om muslimer

Se individen, inte ordet. Så skulle titeln också kunnat vara på Kerstin Gustafsson Figueroas nyss utkomna antologi där 19 personer med skilda utgångspunkter ger sin syn på religionen islam, och hur det är att vara muslim i det sekulära Sverige.

För Guds skull ingår i utbildningsradions satsning Muslimer i Europa, och har syftet att motverka islamofobi och fördomar kring en religion som utövas av över en miljard människor.

Kerstin Gustafsson Figueroa har ett rättframt och chosefritt sätt att möta och umgås med sina intervjupersoner. Och har blivit bemött därefter. Öppenheten är påtaglig, och det är därför inte en tillfällighet att flera av kapitlen bjuder på anekdoter ur verkliga livet.
Undertecknad hade gärna varit på plats i Piteå för att beskåda hur a-laget hjälpte den före detta PLO-soldaten, numera kommunpolitikern Mohammad Jawad, att ta hand om två ton jasminris. Man kan betala för mindre!

Återkommande är vördnad för Gud och att hans profet heter Mohammed. Men därifrån till att fullt ut praktisera religionens alla påbud är en annan sak. Vardagen, det så kallade livet, kommer ibland emellan. Och islam är långt ifrån så strikt som många i väst tror. Bönen, en av religionens fem pelare, kan till exempel om tid fattas komprimeras i antal per dag. För att nämna något.
Författaren varvar direkta personliga samtal med indirekta möten genom att besöka moskéerna i Uppsala, Malmö, Järfälla, Hisingen och Trollhättan.
Där blir hon varse uttryck för en islam som krockar med hennes egna synsätt i relationen mellan män och kvinnor. Hon tas inte i hand och kvinnornas bönerum är separerade från männens.
I Bellevuemoskén på Hisingen träffar hon Mohamed från Somalia som tycker att det svenska systemet, inte folket, är hemskt, men att "det är bättre än i Somalia".
Moskén i Hisingen brukar kallas salafistisk, och är det något författaren gärna hade fått fördjupa sig i är det frågor till personer med denna riktning av islam. Dess "renhet" kan ibland vara ett problem för traditionellt utövande muslimer, världen över.

Sunni, shia, Mekka, Medina, Kaba, hijab, halal, imam, Koranen, sharia, hadhiter, kvinnoförtryck, fundamentalism, terrorism, bin Ladin, med mera. Många är de ord, namn och företeelser som, rätt och fel, sammankopplas med världsreligionen islam.
Men lika vanliga för de människor som utövar nämnda religion är kärlek, otro, barn, tvättstuga, rik, fattig, längtan, hopp, drömmar, heder, förödmjukelse, stolthet, gemenskap, svek, flyktingskap med mera. Lägg ihop allt detta och resultatet blir människor, individer, av kött och blod.
Det är några av dessa Kerstin Gustafsson Figueroa förtjänstfullt skrivit om i För Guds skull.
Läs den! Du har bara dina våra fördomar att förlora.

Fakta: 

Facklitteratur: För Guds skull. Muslimer i Sverige
Författare: Kerstin Gustafsson Figueroa
Förlag: Atlas

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

© 2021 Fria Tidningen