Bloc Party live på Arvikafestivalen | Fria Tidningen
Fria.Nu

Bloc Party live på Arvikafestivalen

Efter en inledningsvis regning Arvikafestival klarnar himlen upp lagom för att låta Bloc Party äntra scenen. Det visar sig mycket snart att UK-kvartetten har mer än vädret på sin sida.

Bloc Party har något som många av dagens indierock-band saknar - själ, hjärta och en stor dos mänsklighet. Hos dem märks ingen pålagd yta av coolhet och attityd, istället visar de upp en genuin spelglädje som fjättrar publiken vid scenen.
Åhörarna blir aldrig besvikna och jublet hotar spräcka fler trumhinnor än de enorma högtalarna när Kele Okereke levererar klockrena hits som 'The Prayer' från nya skivan 'A Weekend in the City'.
Kvällens spelning bjuder främst på material från just nya skivan men längre fram regnar karaktäristiskt spretiga och dansanta låtar som 'Positive Tension', från debutalbumet 'Silent Alarm' tätare. En skön blandning mellan nya och gamla, men alltid lika 'catchy', låtar är bevis nog för att bandet platsar bland årets dragplåster på Arvikafestivalen.

Men egentligen hade det inte spelat någon roll om Bloc Party valt att för kvällen enbart spela totalt obskyra melodier. Så länge de fortsätter med sin charmigt öppna stil och aktiva dialog med publiken, är succén ett faktum.
Nästan genast skapas en symbios mellan artister och publik där uppskattningen är lika stor som ömsesidig. Så när de närmaste åhörarna extatiskt ropar 'You"re the best' och Okereke genast, med stort allvar, replikerar 'No. YOU"RE the best', så känns det faktiskt som att det handlar om något mer än en inställsam klyscha.
Bloc Party påminner oss om vad festivaler verkligen ska handla om - glädje dans och spelningar som fångar såväl trogna fans som oinvigda förbipasserande.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den magiska siffran är 4

Det har gått lysande för The Magic Numbers. Efter två riktigt bra album under kort tid väntar nu ett EP-släpp till hösten. Det berättar frontfiguren Romeo Stoddart när Fria Tidningar träffar den magiska kvartetten i Arvika.

Fria.Nu

Kärlek i skogen

I tisdags slogs portarna för Arvikafestivalens camping upp. Efter veckor av regnväder börjar den festivalklassiska lervällingen sakta trampas fram och svaga dofter av urin, svett och gemenskap sprider sig.

Fria.Nu

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

© 2021 Fria Tidningen