Fest, miljö och lera på Roskilde | Fria Tidningen
Fria.Nu

Fest, miljö och lera på Roskilde

Miljö och fest kan gå hand i hand. Det visar Viva la renovation som blandar sopinlämning med dans på Roskildefestivalen.
Bland en mix av fyllda rosa soppåsar och lera dansar ett glatt och färgsprakande gäng. Det är Viva la renovation som är här för att på ett konstnärligt sätt inspirera festivalbesökare att plocka upp skräp efter sig själva och andra.

- Det fungerar inte att banna, säger Christian Gade, organisationens initiativtagare som går under namnet 'The Trash prince', och hytter med pekfingret. Fler lyssnar om man visar att det kan vara kul att bry sig om miljön.
Christian Gade startade den nu 40-50 medlemmar starka organisationen för ett år sedan. Det här är deras andra festival.
- Responsen från festivalbesökarna har varit positiv. Alla dansar och plockar upp något skräp, vi sänder ut sköna vibbar och delar ut rosa soppåsar till alla runtomkring.
Det blir lätt skräpigt på en festival. Plastmuggar, ölburkar, gamla sopor och tält slangs i en enda röra.
- Det gäller att ha respekt och att ta ansvar för moder jord. Allt börjar med dig själv, säger Christian Gade innan han dansar vidare med resten av gänget.

Det var år 1994 som Roskildefestivalens miljöarbete tog fart efter att de utvärderat hur mycket sopor, elektricitet och resurser som går åt. Årets festival är extra präglad av miljötänk. På campingen delas det ut soppåsar som festivalbesökarna kan fylla med skräp. Påsarna kan sedan bytas ut mot en kall öl alternativt ekologisk chokladdryck. Den som har samlat in mest sopor kan även vinna backstagepass eller inträdesbiljetter till nästa år.
Sovsäckar och tält är exempel på sådant som återvinns. Förra året samlades runt 5000 sovsäckar in. Dessa gavs till hemlösa i Danmark. Lågenergilampor och ekologiska produkter används i så hög utsträckning som möjligt, enligt Esben Danielsen, festivalens talesperson.
- Roskildefestivalen gör ett ganska bra miljöjobb, men de kunde göra mer, säger Maren Eriksen, som är en av festivalens 107 000 besökare.
Tillsammans med kompisen Kine Alice Hatland, båda från norska Stavanger, lagar hon deras tält efter nattens regn och blåst. De har kommit hit for att lyssna på musik och för den mysiga atmosfären. Utanför tältet ligger en enorm sophög.
- Arrangörerna kunde bli mer organiserade och informera om vart man kan lämna sopor, säger Maren Eriksen.
- Och så borde de ha mer ekologiska produkter. De började med det, utan att fullföra det.

Ekologiska produkter som säljs är bland annat chokladdryck och kaffe. Allt kaffe är rättvisemärkt, liksom en stor del av juicen. Men frukten är inte ekologisk.
- Självklart vill vi göra mer, svarar Esben Danielsen. Men det är svårt att hitta företag som snabbt kan leverera en tillräckligt stor mängd ekologiska varor.
Allt öl och all dricka som konsumeras gör att det går åt 1,3 miljoner engångsmuggar. I år har festivalen valt att satsa på muggar som inte är tillverkade av olja, istället är de gjorda av majs.
Kine Alice Hatland tycker dock att Roskilde gör ett bra miljöarbete jämfört med andra festivaler.
- De är mycket bättre än både norska Hove- och Quartsfestivalerna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hallå där, David Freundt…

…som arrangerar hardcorespelningar genom det återuppstartade nätverket Värmland hardcore. Nästa arrangemang blir en spelning med Acephalix, Bombangrepp och A.r.s.e.l. i Boltic Stugan, Karlstad, den 29 september.

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

© 2021 Fria Tidningen