Sparsmakad debut från Bergsman | Fria Tidningen
Fria.Nu

Sparsmakad debut från Bergsman

Det har talats mycket om Victoria Bergsmans röst och hur den präglade The Concretes, men när hon nu gjort en egen skiva under namnet Taken By Trees är rösten inte mer än ett instrument bland andra.

Detta trots att arrangemangen är maximalt avskalade. Faktum är att min favorit på Open Field är det instrumentala titelspåret, som låter som ledmotivet eller soundtracket till en påkostad romantisk tv-serie från 80-talet (lite asiatiska tongångar i flöjterna. Utspelar den sig i bortre orienten?).
Däremot känns låtar som The Legend och Sunshine Lady nästan för spartanska, men efter dem följer Lost and Found, skriven av Camera Obscura-medlemmen Tracyanne Campbell, som har ett svepande intro som genast anger en oemotståndlig ton. Efter ett antal lyssningar på denna i mångt och mycket karga skiva börjar det alltmer påminna om nåt slags minimalistisk motown, med de väna doakörerna i Hours Pass Like Centuries. Och speeda upp Only Yesterday ('oh, honey/i really miss you') och gör ackord av arpeggiot så skulle det kunna bli Martha & the Vandellas av alltihop.
I Julia skapas en suggestiv stämning av det statiska kompet och avslutande Cedar Trees låter som en promenad i en japansk trädgård fastän Victoria sjunger om Portugal.
Jag gillar att musiken är så associationsrik trots sin sparsmakade karaktär, som emellertid är skenbar, instrumenten är både många och ovanliga. Jag har för mig att Victoria Bergsman påtalade i en intervju härförleden att hon med skivan ville undersöka om hennes röst kunde stå för sig själv; paradoxalt nog tycker jag att Open Field är en skiva där rösten är det minst uppseendeväckande. Den gör varken för mycket eller för litet, utan skapar en balans som visserligen är värd att väcka uppseende i sig.

Fakta: 

Open Field
Artist: Taken By Trees
Bolag: Rough Trade/Border

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Orgeldrottningen går sin egen väg

Under hela sin långa karriär har Merit Hemmingson tolkat andras musik. Nu har hon för första gången gjort ett album med enbart egenskrivet material.

© 2021 Fria Tidningen