Med fokus på mannen | Fria Tidningen
Fria.Nu

Med fokus på mannen

De har ett brinnande intresse för jämställdhet och som pedagogiskt verktyg använder Amphi Produktion film för att människor ska ifrågasätta könsrollerna och maktstrukturer.
I filmen Ingen ser oss följer man Martin och hans våldsamma beteende mot sin familj.

- Det sämsta som hänt var att Sverige utsågs till det mest jämställda landet. Det är lätt att leva på gamla meriter, men problemen finns kvar, säger Per Östberg, som jobbar som projektledare på Amphi.
Per Östberg berättar med stor entusiasm om hur maktstrukturerna i samhället håller tillbaka både kvinnor och män. Och han berättar om hur filmen kan fungera som ett pedagogiskt verktyg som man kan ha som en gemensam referenspunkt när man diskuterar jämställdhet ute på skolor och arbetsplatser.

Vi sitter vid ett konferensbord i Stigbergshuset. Per ber om ursäkt för att det är lite stökigt, de håller på att röja upp bland rekvisitan från förra filminspelningen. Trots att mycket kan vara användbart någon gång framöver har de inte plats att spara så mycket, men Stadsmissionen tvärs över gatan brukar tacksamt ta emot en del av kläderna.
Runt omkring oss är det små kontor där olika företag har hyrt in sig i. Amphi har två av kontoren. Ett är för filmredigering, och där jobbar de just nu med att göra kortfilmer till webben om miljöfrågor i ett samarbete med EU. I det andra rummet pågår arbetet med distributionen av projektet Ingen ser oss, som för tillfället är det som tar upp den mesta av tiden.
I projektet ingår både en novellfilm på 40 minuter och ett omfattande undervisningsmaterial som är kopplat till filmen. Filmen handlar om en man som slår sin fru, men man får inte bara se händelsen utifrån kvinnans perspektiv, utan även från mannens, och barnens och grannarnas.
- Mäns våld beror på ojämställdhet, det får vi säga varje gång vi är ute, det är grunden till våldet, säger Per.
Filmen hade premiär i oktober, så det mesta arbetet nu handlar om distribuering och att åka runt och hålla föredrag. Detta projekt, likt de flesta som de har jobbat med på Amphi, handlar om jämställdhet. Trots att kvinnofrid är en viktig del av jämställdheten är den ändå större än så, menar Per. Män blir också drabbade av de ideal och förutfattade meningarna människor har på vad det innebär att tillhöra ett kön.
- Antingen följer man med i strömmen eller blir utsparkad från den, om man som kille inte brukar makt blir man mobbad. Men många kommer aldrig att kunna leva upp till de mansideal som finns.

Från början var Amphi ett rent filmbolag men i ett av de första filmprojekten samarbetade de med Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS. Samarbetet resulterade i filmen Bye bye pornstar som handlar om en ung tjej som blir våldtagen. I efterarbetet åkte Per Östberg ut i skolor där han visade filmen och hade en diskussion med eleverna efteråt om våldtäkt och ojämställdhet. Han märkte att det var en bra undervisningsmetod.
- Filmen fungerade som en gemensam verklighetsuppfattning och det behövdes för att få en bra diskussion, säger Per.
Efter ett bidrag från Arvsfonden kunde de utveckla metoden med att undervisa med hjälp av film och diskussioner, och numera är undervisningen en viktig del av deras verksamhet. Nu har de blivit en betydande aktör på området och fått åka runt och utbilda och hålla konferenser hos många skolor men också hos riksdagen, LO Västsverige och de har fått inbjudan att deltaga på EU-konferens och på en konferens som Nordiska Ministerrådet ordnade.

Undervisningen sker främst till offentliga verksamheter, även om Per tror och hoppas att det privata näringslivet kommer att bli mer intresserade framöver, eftersom det finns mycket att tjäna, också ekonomiskt, på jämställdhetsarbete. Det är främst i skolor som de håller undervisningar, men också på arbetsplatser, där precis samma problem finns även om de tar sig andra uttrycksformer. Men skillnaderna i undervisningen är små, och det är enligt Per förvånansvärt små skillnader i diskussionerna efter filmerna visats.
- När man diskuterar vad manlighet är i skolorna säger de 'att ha stor kuk', medan man på arbetsplatserna säger 'att vara potent'.

Det är tre personer anställda på heltid och inför olika projekt är det många fler som arbetar med dem. De har på senare tid lyckats med sitt mål att bli självförsörjande och inte längre behöva oroa sig för att inte få bidrag. Att kunna tjäna pengar är något som både är ovanligt och ofta möts med skepsis när man arbetar med jämställdhetsfrågor.
- Man blir ofta misstänkliggjord, folk säger 'oj tjänar ni pengar på det här'. Det är tråkigt, vi vill att det här ska vara en plattform, och jag tror att det kommer att behövas fler.
Hur de, tre unga entreprenörer, lyckats med det trots att de arbetar i en bransch där det mesta arbetet sker på ideell basis kan bara förklaras på ett sätt: hårt och långt arbete.
- När man verkligen tror på det man gör, då accepterar man inget annat än perfekt. Men det tar lång tid att bygga upp ett förtroende, vi har så mycket mer att komma med, säger Per Östberg.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

© 2021 Fria Tidningen