Mellan vykort och verklighet | Fria Tidningen
Fria.Nu

Mellan vykort och verklighet

För att främja turistnäringen gör politiker och näringsliv ofta gemensam sak i en strävan att försköna det egna landet. Det kan märkas i dagstidningar, i politiska program och i reklam. Men allra mest skimrar turistromantiken på kioskståndens vykort.

Genusvetaren och konststudenten Sanna Månsson har intresserat sig för vykort som idyllbilder och hur de gestaltar myter om ett land.– Turistnäringen vill skapa en romantiserad bild av sitt land, och folk som besöker landet vill visa upp att de varit på denna romantiska plats, säger Sanna Månsson.

I sommar åker hon till Paris och Berlin för att göra stilparodier på de lokala vykorten. Månsson är influerad av Roland Barthes tankar om mytologi och vill visa hur städerna marknadsför sig genom dyrkan av fallossymboler och stereotypa människobilder. Hon menar att turistnäringen visar monument över män, hyllar manliga konstnärer och avbildar platser som är till för den rika vita överklassen. På sin resa vill hon undersöka kontrasten mellan hur en plats presenteras och hur den faktiskt ser ut i verkligheten.– Jag funderade på Stockholm först, men det är lätt att bli lite hemmablind. När man ser någonting utifrån blir det tydligare att en stad är väldigt annorlunda jämfört med hur den framställs i tidningar och reklam. Sen är Berlin och Paris två städer där det finns många hemlösa och en kraftig miljöförstöring och där man ofta skyler över problemen.

Sanna Månsson vill försöka hitta den minsta gemensamma nämnaren för mytbildningen kring varje plats. Hon tänker studera hur vykorten ser ut och sedan själv fotografera och använda sig av vykortens layout.Tidigare har hon gjort ett reklamvykort för genusvetenskapliga institutionen i Lund. Vykortet gick ut till alla Sveriges gymnasiestudenter. Bilden, som föreställer en man som springer uppför en trappa mot genusvetenskapliga institutionen, var ett försök att visa att genusvetenskap är till för alla och inte bara en utpräglad kvinnovetenskap.För sitt nya vykortsprojekt letar Månsson fortfarande finansiärer.– Jag hoppas kunna sälja ett bildreportage till någon tidning, säger hon. Jag söker också ekonomiskt bidrag för att verkligen kunna trycka vykorten. Förhoppningsvis ska någon politisk organisation som delar mina värderingar kunna intressera sig. Det skulle båda kunna ha nytta av. De kan använda mina bilder som reklam och jag får ut mitt budskap.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Världsförändrande förlagsverksamhet

Att starta ett förlag i dag kräver varken stora resurser eller mycket kapital. Persondatorerna har gjort det möjligt att sköta sättning och formgivning från sängkammaren. Ändå är det svårt att försörja sig på att driva ett litet förlag.

Fria.Nu

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

© 2021 Fria Tidningen