• I dag avgörs presidentvalet i Frankrike. Enligt journalisten Bim Clinell har Sarkozy tagit över stora delar av främlingsfientlige Le Pens väljarbas.
Fria.Nu

Rädslan för den andre påverkar valutgången

Främlingsfientligheten är ständigt närvarande i fransk politik. Det säger Bim Clinell, författare till boken De hunsades revansch och expert på fransk främlingsfientlighet.

Det pyr under ytan i det Frankrike som i morgon väljer ny president. Den högerkonservative Nicolas Sarkozy ställs då mot socialisten Ségolène Royal. Jean-Marie Le Pen röstades ut redan i första valomgången. Men det betyder inte att främlingsfientligheten har minskat.
– Knappast, det är snarare så att Sarkozy tagit över stora delar av Le Pens retorik och därigenom även delar av hans väljarbas, säger Bim Clinell, författare och expert på fransk främlingsfientlighet.

Vad beror främlingsfientligheten på?
– En orsak är så klart den höga arbetslösheten och marginaliseringen av den franska arbetarklassen, som fått se tryggheten och arbetsvillkoren försämras. Nationella fronten är ju Frankrikes största arbetarparti i dag.
Det är med andra ord en miniatyrvariant av den utmaning som hela Europa står inför som märks så tydligt när man promenerar runt på gatorna i Nice, Marseille, Paris och andra franska storstäder. Grova rasistiska budskap finns överallt – på väggar, busskurer, elskåp och så förstås även i etern. En allt hårdare global konkurrens i kombination med mer rörlighet mellan befolkningarna i närliggande länder gör att den franska arbetarklassen i dag lyssnar på Le Pen och Sarkozy.
– Det de här politikerna erbjuder i första hand är inte lösningar utan upprättelse och ett bättre självförtroende, säger Bim Clinell. Det har gjorts hur många undersökningar som helst som visar att fransmännen inte är beredda att göra särskilt många av de jobb som de säger att invandrarna tar ifrån dem.
Ändå pratar såväl Le Pen som Sarkozy om invandrare som en kostnad för det franska samhället.
– Men invandringen är för det mesta en ren vinstaffär. De flesta av invandrarna kommer till Frankrike som vuxna, utan att ha kostat något i utbildning eller barnomsorg, och börjar arbeta direkt. Dessutom med något som få fransmän kan tänka sig att göra.

I morgondagens val krigar man om dem som la sin röst på trean och fyran i förra valomgången, det vill säga den liberale Francois Bayrou och Jean-Marie Le Pen. Bayrou har under den gångna veckan uttalat sig mycket kritiskt om Sarkozy, varför merparten av de cirka 18,5 procent som stödde honom nu väntas lägga sin röst på Royal.
Vad Le Pen rekommenderar de dryga tio procent som röstade på honom i första valomgången att göra är inte så självklart som man kanske skulle kunna tro.
– Många trodde kanske att han skulle uppmana sina väljare att rösta på Sarkozy, men han uppmanade faktiskt sina väljare att rösta blankt. Han tycker oerhört illa om att Sarkozy har tagit över delar av hans politik och väljare. Sedan är det stor skillnad mellan Le Pen och Sarkozy vad gäller utrikespolitiken. Le Pen är mycket USA-fientlig medan Sarkozy är en av de få USA-anhängarna i det franska etablissemanget och i det franska samhället över huvud taget.
Därför ser det ljust ut för Ségolène Royal. Enligt de senaste mätningarna skiljer det bara ett par procent mellan henne och Sarkozy som fortfarande leder.

Enligt Bim Clinell är främlingsfientligheten ständigt närvarande i det franska samhället. Men det kan ge oanade konsekvenser för valutgången.
– Det franska samhället har väldigt mycket att tacka de miljontals nya väljarna från de franska förorterna för, säger hon. Det är framför allt tack vare dem som Le Pen röstades bort redan i första valomgången så att man slapp en upprepning från det senaste valet.
Bim Clinell skrev för några år sedan boken De hunsades revansch, resultatet av tio års journalistiskt arbete i Frankrike. Där mötte hon främlingsfientligheten på nära håll – i trappuppgången, i mataffären, överallt. Bim Clinell håller dock inte med om att främlingsfientligheten är mer utbredd i Frankrike än i exempelvis Sverige.
– Nej, för det första finns det många fler invandrare i Frankrike, så spänningarna blir mer påtagliga, sedan är fransmännen väldigt frispråkiga, så där märks främlingsfientligheten på ett annat sätt än i Sverige. Här är hyckleriet istället större.

Fakta: 

FAKTA
BIM CLINELL är författare och journalist. Hon har bland annat skrivit De hunsades revansch och Attac – Gräsrötternas revolt mot marknaden. De hunsades revansch nominerades till Augustpriset 1999. Bim Clinell började arbeta på Östersundsposten 1978 och har sedan dess bland annat arbetat på radions samhällsredaktion, på Dagens Nyheter och på tv. Hon har bott och arbetat i Frankrike i tio år.
VALET I FRANKRIKE: Del två i kampen om den franska presidentposten går av stapeln i morgon söndag. I första valomgången fick den konservative Nicolas Sarkozy 31,1 procent av väljarstödet medan socialisten Ségolène Royale fick 25,8 procent. Varken den liberale kandidaten Francois Bayrou eller den högerpopulistiske Jean-Marie Le Pen lyckades ta sig vidare till andra valomgången. Royal och Sarkozy är nu ute efter de väljare som la sin röst på Bayrou eller Le Pen i första valomgången.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu