Debatt


Inga Palmér
Fria.Nu

Märklig politik att spara på arbetslösa

Regeringen vill ta bort möjligheten för deltidsanställda att stämpla upp till heltid. Inga Palmér, som själv kommer att råka ut för detta, tycker att det är en vansinning politik.

I en artikel i Stockholms Fria för ett par veckor sen, fick man veta att regeringen tänker spara pengar genom att genomföra ett gammalt

s-förslag.

Förslaget innebär att ta bort möjligheten att stämpla upp till heltid för deltidsanställda. Pengarna ska i stället användas för att betala avgiften till EU med.

Ta från de rika... nejmen - vad är det här för en sosseideologi???

Jag har nu själv råkat ut för detta. Redan i oktober förra året fick jag ett brev från min a-kassa, det stod ingenting om att stämpla vidare om det verkligen inte går att utöka sin tjänst.

Däremot stod det att jag kan få fortsatt a-kassa om jag säger upp mig helt från min tillsvidaretjänst. Bara jag inte återanställer mig inom tre månader, då ryker all rätt till ersättning.

Jag arbetar deltid som teater-

tekniker på Kulturskolan, Stockholm. Det finns faktiskt ingen som helst möjlighet att få en enda timme till. Kulturförvaltningen ska också spara, man lockar folk att gå i pension efter fyllda 60, med fördelaktiga villkor och avskedar några av de senaste friska fläktarna.

S-förslaget innebär, som jag ser det, inga besparingar alls. Jag efterlyser en konsekvensutredning!

Eftersom hela den offentliga sektorn och de kommunala förvaltningarna med regeringens goda minne ska spara miljoner, kommer inga nya heltidstjänster att skapas där. Lika illa är det på många håll i den privata sektorn. Om de nuvarande deltidarna ska gå upp i tjänst betyder det att andra får gå.

Inget bra sätt att få flera i arbete på alltså.

Heller ingen besparing eftersom då ännu fler blir utlämnade åt

a-kassa eller andra bidragsformer - på heltid!!

Hur blir det på ställen där det faktiskt inte finns jobb till alla?

Jag försöker få ihop det här, det känns alldeles bakvänt. Nog är det bättre samhällsekonomi att flera har deltidsjobb än inga jobb alls?

Folk mår hemskt dåligt av att inte 'göra rätt för sig' och också av att inte vara del av en social gemenskap, det som ger tillvaron mening! Många lider svårt av att gå arbetslösa, blir helt sjuka.

Sånt kostar samhället pengar. Mycket pengar. Att försöka spara något där det finns så lite pengar som bland dessa grupper är verkligen mot allt vad sossarna borde stå för!

Det är inte de arbetslösas fel att det inte finns jobb. Det måste vara någon annanstans man ska dra åt tumskruvarna. Varför inte gå på arbetsgivarna direkt och de ekonomiska drivkrafter som håller till exempel kvinnor med lågstatus/låglönejobb?

Några förslag:

I stället för att nedrusta allt som ger människor ett drägligt liv, sätt fart på kultur och fritidsverksamheter för alla åldrar. Det skapar jobb, genererar dessutom andra sysselsättningar vid sidan av (mat, övernattningar, turism med mera). För att inte tala om att det bygger upp fantasin, med vars hjälp vi skapar möjligheter att överleva. Det är kulturen som för ett samhälle framåt. När människor inte får utveckla kreativitet dör samhället snabbt.

Pengar sparas också genom minskade kostnader för förstörelse, brottslighet och depressionsrelaterade sjukdomar.

Hur kommer det sig att s inte alls kan se sådana självklara samband? Det är bara skära ner i alla lägen. Om hela samhället skärs ner, vad blir det kvar?

Fast det finns ju ett ställe där man faktiskt kunde skära lite utan att nån skulle må särskilt dåligt: slopa garantilönerna, och diverse andra knep bland makthavare att klämma pengar ur skatte-

medlen. Det känns verkligen underligt att höra om riksdagsmäns/kvinnors möjligheter att ta ut garantilöner till belopp som man aldrig ens skulle komma i närheten av.

De som har suttit i riksdagen har stora möjligheter att komma igen på arbetsmarknaden jämfört med till exempel kvinnor som varit hemma med barn i flera perioder.

Vad har socialdemokraterna för ideologi egentligen?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu