Debatt


Hanna Ekegren
  • Hönsen är i akut behov av balanserade flockar och naturliga raser. Inte större ägg och en snabbare värptakt, skriver Hanna Ekegren.
Fria.Nu

Ge hönorna en framtid

Forskare kartlägger hönornas arvsmassa för att få mer kött eller ägg från varje höna. Men detta skapar sjuka hönor, skriver Hanna Ekegren som vill se en annan utveckling.

Jag tror knappt mina ögon! I DN för några veckor sedan hittade jag en notis: en internationell forskargrupp har nyligen kartlagt hönans hela arvsmassa, och därmed kan man nu ta fram ännu 'köttigare kycklingar' och 'effektivare äggläggare'. Jag tror att jag måste sätta mig ner.

Sverige anses vara ett av världens djurvänligaste länder. Men den som gläntar på dörren till en av våra broilerbaracker eller ägg-fabriker, och som förväntar sig friska och välmående djur, kommer snabbt att rasa tillbaka till verkligheten. En broiler är en fågelunge som är så avlad och så fullmatad med protein, att den mot slutet av sitt extremt korta liv vanligen lider av allvarliga benbrott och har en kroppshydda så tung att den tvingas ligga ner på mage i sina kamraters avföring. De är biologiska miss-foster och plågas svårt av sina kroppar. Nu ska de alltså bli ännu större, på ännu kortare tid. Konsumenten kan se fram emot än billigare kycklingdelar, och djuren själva, tja. Ni förstår. En salut för vetenskapen!

När det gäller värphöns är det väl ingen nyhet att läget är mycket allvarligt. Där har aveln skenat de senaste 40 åren och dagens industrihybrid är fullkomligt trasig. Hon är en produkt, en industrienhet, en äggmaskin. De flesta sitter i bur och har en yta som ett A4 att röra sig på. Eller, inte röra sig på. Hon ser aldrig solen. Hon vet inte vad en tupp är. Hon har aldrig sträckt på sina vingar. Hon kommer inte undan de andras näbbar som hackar i hennes sår. Hennes kroppsliga resurser ligger alla på de äggproducerande organen och därför har hon ingen aning om hur hon ska hantera den extrema stress hon utsätts för. Så hon drar av sig fjädrarna och hackar omkring sig. Blir kannibal. Varken i burarna eller på golven kommer de undan tortyren, sammanträngda och sönderstressade. En stor del av industrihönornas hjärnor är helt enkelt bortavlade för att de över huvud taget ska över-leva. En förfärande stor andel dukar ändå under i äggfabrikerna. Av skador, av stress.

Vad dessa hönor är i akut behov av är balanserade flockar och naturliga raser. Inte en snabbare värptakt. Inte större ägg. Dagens frukostägg är redan nu så stora att de ibland fastnar i kloaken och orsakar en plågsam död.

Jag hoppas att den nya djurskyddsmyndigheten har kurage nog att stoppa den här utvecklingen. Den har redan pågått alldeles för länge. Djurskydd innebär att man ser till djurens välmående. Inte producenternas plånböcker. 'När man har den genetiska koden till hela arvsmassan blir det mycket enklare att forma fram-

tidens höns', säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet. Ja Hans, jag hoppas att hönsen har en framtid värd att se fram emot.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu