• Stefan Lakatos träffade Moondog i Tyskland. Moondog var ofta i Sverige under 80-talet för konserter och även en skivinspelning med Fläskkvartetten. Bilden är tagen i Fredhäll 1988.
  • Moondog konstruerade i slutet på 40-talet instrumentet trimba. Den trimba som Stefan Lakatos spelar på är byggd av honom själv efter instruktioner av Moondog.
Fria Tidningen

Han går i Moondogs spår

Stefan Lakatos har vigt sitt musikerliv åt att sprida Moondogs musik. "Hans musik är tidlös musik och helt egen", säger han.

Moondog mutade in hörnet av 54:e gatan och 6:e avenyn i New York där han under 50-talet deklamerade poesi och spelade egenartad musik på hemmagjorda instrument. Längre fram bar han en hornprydd hjälm och utrustade sig med ett spjut vilket gav honom smeknamnet ”The viking of 6th Avenue”.

I dag hyllas Moondog som ett geni. Hans musik har blivit tolkad av artister som Janis Joplin och Antony and the Johnsons och en dokumentärfilm om hans liv är under produktion.

Musikern Stefan Lakatos har vigt sitt musikerliv åt Moondog. Han är förmodligen den ende i världen som äger och trakterar instrumentet trimba, ett unikt slagverksinstrument i trä som Moondog tillverkade under 40-talet.

– När jag lyssnade på musiken på skiva kunde jag först inte förstå att det var ett instrument jag lyssnade på, det lät mer som en grupp slagverkare som spelade på olika instrument.

Myten som byggt upp kring Moondog är Stefan Lakatos mindre intresserad av. Det var musiken och fascinationen för trimban som var anledningen till att han sökte upp Moondog i Tyskland, dit han 1974 flyttade från USA.

– Jag minns ändå att han pratade en del om vikingar, vilket förvånade mig något. På min favoritskiva har han förvisso vikingahjälm på sig, men jag trodde det var mest en gimmick, säger Lakatos, som samtidigt understryker att Moondog var en egensinnig artist som inspirerat många efterföljande musiker.

Louis Hardin, som var Moondogs riktiga namn, blev som ung blind genom en olycka. Han lärde sig att sig skriva musik med braillenotation. Han sökte sig till New York där drömmen var att kunna livnära sig på musiken.

Att beskriva Moondogs musik är inte lätt. På många sätt är den märkligt svårfångad; komplex och enkel på samma gång, likaså är den både meditativ och engagerande. Klart är att Moondog attraherar lyssnare över genregränser.

– Melodierna är lätta men bakom enkelheten ligger det alltid en utmaning, säger Stefan Lakatos. Det är tidlös musik som jag tycker är helt hans egen. Visst går det att höra inslag av jazz och även klassiska element i hans musik, men ändå märks hans fingeravtryck i varje stycke. Han ville inte förknippas med konstmusik och ville heller inte använda elektriska instrument, förklarar Lakatos, som efter Moondogs bortgång 1999 fortsatt att presentera och framföra hans musik runt om i världen.

Lakatos har uppträtt på Carnegie Hall i New York, och Barbican i London. Närmast väntar en mer intim spelning på Rönnells antikvariat i Stockholm. Stefan Lakatos framför då tillsammans med Peter Lönnerberg verk komponerade för piano och slagverk.

– Dessa mindre spelningar är perfekta för Moondogs kammarmusik. Det ska även bli kul att spela med Peter. Jag introducerade Moondogs musik för Peter, och jag minns att vi spelade in en demoskiva, jag tror det var 2001, och på den medverkade även Frida Hyvönen på sång, måste varit en av hennes första inspelningar, säger Lakatos.

Om man är obekant med Moondogs musik, varför bör man gå på spelningen?

– Man får ta del av unik musik, som trots att den är speciell inte är svår att ta till sig. Varje person upplever hans musik olika. Det är svårt att förklara, men det har att göra med hans kontrapunktik och flerstämmiga kanon. Det är svårt att lyssna på båda stämmorna samtidigt, istället skiftar man som lyssnare hela tiden fokus och bygger så att säga musiken själv, säger Stefan Lakatos.

Efter mer än 30 år i Moondogs fotspår blir Stefan Lakatos fortfarande överraskad när nya stycken från den oerhört produktive kompositören dyker upp.

– Jag har ganska bra koll på hans produktion, men emellanåt dyker det upp stycken som varit okända. En fantastisk sång dök upp när man inventerade de hundratals pärmar med blindskriftsnoter som han efterlämnade. Den hade titeln You remind me of someone that I know och var enbart åtta takter långt, ett kort, intrikat och fantastiskt stycke, säger Lakatos.

Fakta: 

Moondog

Född: 1919, Marysville, Kansas

Död: 1999 i Münster, Tyskland

Sverigebesök: Gjorde två spelningar i Sverige under 80-talet och spelade 1986 även in skivan Moondog conducts Fläskkvartetten - Bracelli.

Lyssna: En bra introduktion är Honest Jon-samlingen More Moondog/ The Story of Moondog.

Aktuellt: Stefan Lakatos och Peter Lönnerberg framför verk för klaviatur och slagverk, fre 2 februari, kl 19 och sön 4 feb, kl 14, Rönnells antikvariat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De hyllar konstens födelse

Artister, ljudkonstnärer och dj:s samlas för att fira konsten och den elektroniska musiken. Det är dags för Art’s Birthday Party.

Fria Tidningen

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu