Klanger från havets botten | Fria Tidningen

Recension


Musik
Seascapes - 20 000 Leagues Under The Sea Artist: The Gothenburg Combo Distribution: Naxos

  • Thomas Hansy och David Hansson.
Fria Tidningen

Klanger från havets botten

Gitarrduon The Gothenburg Combo gör en musikalisk läsning av Jules Vernes En världsomsegling under havet. En fascinerande resa, skriver Tobias Magnusson.

Jules Vernes klassiska romaner hittar ständigt nya beundrare. Hans historier om månresor, världsomseglingar och ballongfärder får oss att drömma om en mer spännande tillvaro. Fascinerande är det att Vernes romaner var skrivbordsprodukter som skrevs utan egna erfarenheter av äventyrliga strapatser.

Något mer resvana har David Hansson och Thomas Hansy i den internationellt hyllade gitarrduon The Gothenburg Combo. Till skillnad från Jules Verne hämtar de ofta inspiration från turnéer utomlands. Under en omfattande USA-turné växte albumet Guitarscapes fram ur deras upplevelser av olika amerikanska landskap. Och innan dess gjorde de ”tonmålningar” av jordens sju kontinenter på albumet Sketches Of The World.

Nya skivan är en musikalisk tolkning av Jules Vernes En världsomsegling under havet, där de vill tonsätta hur en färd med en havsström låter, hur det känns att bli neddragen i Malströmmen, och hur ett korallrev klingar.

Med fantastiskt samspel skapar Hansson och Hansy en oupphörligt fascinerande resa. De gör musik att lyssna till med ögonen stängda. Psykedelisk musik på så vis att den genererar bilder och rörelser under lyssningen. Inspirationen kommer till viss del från minimalister som Steve Reich och Terry Riley. Albumet Guitarscapes innehåller för övrigt en unik inspelning av Rileys In C, den första som spelats in med enbart akustiska gitarrer.

The Gothenburg Combo låter aldrig uttrycket bli statiskt då duons böljande spel är kongenialt med havstematiken. Ingen våg är den andra lik.

Det rytmiska fingerspelet i The Coral Realm fångar ögonblicket när vågorna slår upp mot klipporna i en kaskad av vattendroppar som skimrar i motljuset. I mer suggestiva spår, som Maelstrom och Lost In Heavy Sleep, blir klangerna dovare när ytläget bryts för att följa med den melankoliska sökaren Kapten Nemo på sin jakt efter friheten i havets mörker.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

© 2021 Fria Tidningen