• Liket rör sig är en musikalisk komedi om hungerupproret och demokratins genomförande.
  • Västerviksborna pratar rösträtt och strejk under dansen i Folkets Park 1917.
Landets Fria

Hungeruppror blir pjäs i Västervik

Kvinnors rösträtt och den svenska demokratin har Västerviksborna att tacka för mycket. Hungerupproren för 100 år sedan startades nämligen i staden. Musikalen Liket rör sig tar besökaren tillbaka till platsen där allting började.

Teaterbesökare som beger sig till Teater Hyvlaren under hösten får uppleva ett Västervik som det kunde se ut 1917. Här kan du strosa i Folkets park, som är rivet i dag, eller ta en fika på det anrika konditoriet Reuterdahls.

– Vi bygger upp miljöer och visar en konstutställning med lokala konstnärer som gjort verk om Västervik 1917 som en del av föreställningen, säger Krister Mattsson från amatörteaterföreningen Teaterskeppet som står bakom den historiska musikalen Liket rör sig.

För 100 år sedan rådde dramatik i Västervik. Första världskriget gjorde att importen till Sverige låg nere och dåliga skördar gjorde att många svalt. Samtidigt cirkulerade rykten om att bönder och handlare tjänade pengar på livsmedelsbristen och att förråd av potatis och säd inte alls stod tomma utan skulle säljas till Tyskland och de som betalade bättre.

I protest lade till slut Västerviksborna ner arbetet på arbetsplatserna och samlades för att protestera. Butiker och matvarulager plundrades. Syndikalisten Röde Frans uppmanade till lugn istället för plundring och kom med förslaget om att bilda en arbetarkommitté.

– De formulerade den så kallade Västerviksresolutionen med krav på lägre matpriser, höjda löner, ökad mattilldelning, och att åtta timmars arbetsdag skulle införas. Hungerrevolterna spred sig över landet och bidrog till införandet av allmän rösträtt 1918, vilket gjorde att kvinnor fick rösta i valet 1921, berättar Krister Mattsson.

Amatörteatersällskapet Teaterskeppet bildades i samband med hungerupprorets 70-årsjubileum 1987 efter att de satt upp pjäsen Hunger. Nu 100 år efter upproret har en ny pjäs skrivits, den här gången en komedi i musikalform.

– Vi tycker att det är en passande form som kan locka många. I kriser och svåra tider är trösten just humor, dans och musik. Vi har lagt in låtar från den tiden av bland andra Dan Andersson och Ernst Rolf. Många av de svenska visartisterna debuterade runt 1917.

Musikalen ackompanjeras av en ensemble och riksspelmannen klarinettisten Håkan Frykmo, som också har skrivit nya musikstycken till föreställningen.

Krister Mattsson tycker att det är viktigt att berättelsen om hungerupproren förs vidare och att pjäsen är aktuell i dag ur flera aspekter.

– Det finns krafter i Sverige som inte är så trevliga och det är viktigt att påminna om att demokratin inte är en självklarhet utan något vi måste måna om. Dagens importberoende är också skrämmande. Om importen stängdes av i dag skulle situationen vara ännu värre än den var 1917.

Föreställningen har premiär den 4 november och spelas för allmänheten på Teater Hyvlaren i Västervik fram till den 2 december.

Ett trettiotal skolklasser ska också se föreställningen, som eventuellt även kommer att spelas som utomhusteater nästa sommar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu