• En rysk trollfabrik misstänkts ha använt sociala medier som Facebook för att påverka amerikanska väljare inför valet 2016.
Fria Tidningen

Rysk trollfabrik nådde 126 miljoner amerikaner

Inlägg som skapats av en rysk trollfabrik ska ha nått 126 miljoner amerikaner de senaste två åren. Samtidigt grips tre personer med koppling till Trump som en del av den omfattande utredningen kring Rysslands inblandning i det amerikanska valet 2016.

I dag inleds två dagars förhör i tre olika kongressutskott med it-jättarna Facebook, Twitter och Google om hur de kan ha utnyttjats av Ryssland under den amerikanska valkampanjen förra året.

Inför förhören har Facebook släppt ny information om hur den ryska trollfabriken Internet Research Agency har använt plattformen för att nå amerikanska väljare med fabricerade nyheter och vinklade annonser. Så många som 126 miljoner Facebookanvändare i USA ska ha nåtts av uppdateringarna mellan 2015 och 2017, vilket är tio gånger fler än vad Facebook tidigare uppgett, enligt The Guardian.

Minst 120 fejkanvändare ska ha skapat 80 000 inlägg som har setts av 29 miljoner amerikaner och som i sin tur gillade eller spred inläggen vidare. Inläggen handlade om ämnen som väcker starka känslor i USA, så som ras- och migrationsfrågor samt hbtq-frågor och vapenlagar.

Även om antalet användare som nåtts motsvarar halva USA:s röstberättigade befolkning vill Facebook tona ner betydelsen av inläggen. ”Det handlar om 0,004 procent av innehållet i nyhetsflödet, eller cirka 1 av 23 000 inlägg” skriver Facebooks jurist Colin Strech i ett uttalande.

Vidare ska fler än 3 000 köpta annonser med koppling till trollfabriken ha nått ut till 10 miljoner Facebookanvändare. Även Twitter och Google rapporterar om konton med koppling till samma trollfabrik. Över 2 700 fejkade Twitterkonton ska ha påträffats och 18 olika Youtubekanaler ska ha laddat upp över tusen videoklipp.

IT-jättarna vittnar inför kongressen samtidigt som det sker dramatisk utveckling i utredningen om rysk inblandning i Trumps valkampanj.

På måndagen åtalades Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans kollega Rick Gates på tolv punkter för bland annat konspiration mot staten, pengatvätt och skattebrott. Åtalet gäller deras kopplingar till ett pro-ryskt parti i Ukraina åren innan de började arbeta för Trump och Vita huset avfärdar spekulationer om att det skulle ha en koppling till Trumps valkampanj.

Dessutom erkände Trumps före detta rådgivare i utrikesfrågor George Papadopoulos på måndagen att han ljög för FBI om sina kontakter med en rysk företrädare. Papadopoulos ska ha haft kännedom om den stora hackningen av det demokratiska partiets mejlservrar inför valet, som tros ha utförts av ryska hackare.

Papadopoulos-fallet beskrivs som det tydligaste beviset hittills på ett samarbete mellan Trump-kampanjen och Ryssland inför valet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Stora protester mot Trump

Donald Trumps seger i presidentvalet möttes av stora protester på många håll i landet under onsdagen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu