Från vita hästen till vita huset | Fria Tidningen
  • Att Trump motsätter sig kärnenergiavtalet med Iran kan bli det som på allvar slår split mellan USA och EU, skriver Pierre Gilly.
Fria Tidningen

Från vita hästen till vita huset

Donald Trump regerar i USA med samma tips och tricks som hans farfar gjorde när han drev bordellen Vita Hästen i Alaska, frågan är hur länge det kan bära honom i egenskap av president, skriver Pierre Gilly.

När jag steg in i trädgården så hängde geten redan i bakbenen. Jag hann knappt höja ett ögonbryn innan en man med en stor kniv skar halsen av djuret. Mannen stirrade på mig, och nickade som om han velat säga ”du kan se själv”. Blodet rann ner i en gammal hink som inte såg helt ren ut. Ja, vi kunde själva se att köttet vi beställt var färskt.

Jag har inte glömt den där dagen i mitten av nittiotalet på Kuba då man slaktade geten framför mig och mina kompisar. Getköttet smakade inget vidare. Det var osaltat och hade inte fått hänga. Ett gäng ungar som aldrig sett turister tokstirrade på oss hela tiden när vi satt och tuggade på köttet i den varma trädgården. Det var en upplevelse även om den inte direkt var gastronomisk.

Så här efteråt slår det mig att mannen med den stora kniven på sätt och vis var mitt första möte med Donald Trump. Presidentvalet var en upplevelse även om det är tveksamt om det hade så mycket med demokrati att göra. Den röda tråden i allt Trump företar sig – oavsett om det handlar om fastigheter, kasinon, skönhetstävlingar eller politik, är strävan efter att chocka och skrämma sina motståndare.

Själv säger han att det är en förhandlingstaktik. Det kanske var en metod som kunde fungera när hans farfar drev bordellen Vita hästen i Alaska och hade att göra med fulla guldgrävare. Men i Vita huset borde det finnas bättre alternativ. Ett skäl till att han håller fast vid gamla arbetsmetoder är att de bereder honom glädje. Presidenten tycker helt enkelt så mycket om att förnedra människor att han inte kan låta bli att angripa egna medarbetare och opolitiska ämbetsmän.

Många länder hade redan gått under med så tokiga och auktoritära ledare som Trump. Men USA har en konstitution med maktdelning som förhindrar presidenten att montera ner demokrati och yttrandefrihet, som Erdogan gjort i Turkiet. Domstolar kan stoppa presidentdekret, men de kan inte hindra Trump från att genomföra en kärnvapenattack mot Nordkorea, Iran eller vilket land som helst. Kongressen skulle kunna ställa presidenten inför riksrätt om han beordrar ett större krig utan dess godkännande, men det skulle i så fall ske när det är för sent. För Trump är världens säkerhet bara en arena som kan ge honom den uppmärksamhet han inte tycks kunna leva utan.

Det är inte bara getblod som kommer att flyta innan Trump avsätts eller på annat sätt avlägsnas från presidentämbetet. USA:s kärnvapenkoder i händerna på en sadist med skört ego och grandios självbild som inte tycks kunna skilja fakta från fantasier gör risken för en större katastrof överhängande. Frågan är bara vem som kommer att bli geten. Trumps försök att förstöra det fungerande kärnenergiavtalet med Iran ger kanske en vink om vilket land som är det mest sannolika offret. Trumps Iran-politik riskerar att leda till den första allvarliga krisen mellan EU och USA eftersom både Tyskland och Frankrike hör till de stater som lovat att garantera kärnenergiavtalet med Iran.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen