Duo bjuder på jazziga barnberättelser | Fria Tidningen
  • Jazzmusikern Nils Berg och barnboksförfattaren Kalle Carmback står bakom poden I en stad.
Fria Tidningen

Duo bjuder på jazziga barnberättelser

Jazzkatten Nils Berg och sagoberättaren Kalle Carmback slog sig ihop för att göra podcasten I en stad. "Den är fylld med musik och färgstarka figurer", säger Kalle Carmback.

Staden är full av människor och liv. Där finns möjligheter att träffa och umgås med andra människor. Men staden kan också var en plats där ensamheten är som störst. Så är det för Lisa som bor ensam i sin lägenhet. Hon får besök så sällan att hon glömt bort hur dörrklockans ljud låter. Tiden fördriver hon genom att drömma sig bort till barndomstiden. Men så en dag ringer det på dörrklockan.

Lisa är en av karaktärerna man möter i Kalle Carmbacks pod I en stad som innehåller tio fristående berättelser och där musiken är komponerad av jazzmusikern Nils Berg.

Förutom ensamhet berörs teman som utanförskap, kärlek, ålderdom och prestationsångest.

– Jag tycker det är viktigt att ta barn på allvar och tala till dem som individer. Berättandet är lite utmanande och har ett språk med en del svåra ord, vilket inte gör något utan där barnen kan fråga en vuxen. Även om samhället är fegt på många sätt vill jag inte visa upp problem utan visa på att alla kan göra sin grej oavsett kön och bakgrund.

Som barn lyssnade Kalle Carmback själv gärna på inlästa sagor och då gärna på Beppe Wollgers Sagan som hörs bra och andra sagor. Än i dag imponeras han av Beppes lekfulla och avspända tilltal.

– Det känns nästan som han improviserar när han läser och så har han en organist bakom som verkar freestyla, det är helt underbart.

I en stad präglas av ett långsamt berättande och där jazztoner hörs i bakgrunden.

– Ja, det kanske kräver lite av barnen, men jag tror nog att de har tålamod att lyssna. Generellt har vi alltför bråttom i tillvaro, allt ska gå så snabbt, konstaterar Carmback, som även hoppas att vuxna tar sig tid att lyssna tillsammans med barnen.

Nicolai Dunger, Mattias Hellberg, Sarah Riedel och Theodor Jensen hör till artisterna som dyker upp som gästartister i poden.

– Nils Berg var den som tog kontakt med de övriga artisterna som medverkar. Låtarna som avslutar varje avsnitt kommer också att samlas ihop för att ges ut som en skiva på Hoob, säger Carmback.

Tidigare har Kalle Carmback skrivit barnboken Manne gräver ett hål, där illustrationerna är gjorda av Mats Eriksson och My Engström-Renman. Till en högläsning av boken skrevs en låt av My och Mats Eriksson.

– Projektet växte till en hel föreställning som framfördes på Stadsteatern i Stockholm och på Nefertiti i Göteborg. Det var i den vevan som jag upptäckte vad musik och ljud kan tillföra en berättelse vilket ledde vidare till poden, säger Kalle, som berättar att vidare att iden gick att förverkliga efter att de fått ekonomiskt stöd från Kulturrådet.

– Det har varit mycket arbete med poden och det var så kul att den nu kan nå alla utan att kosta något. Det kommer ett avsnitt i veckan fram till jul, och sedan har vi funderingar om att göra en föreställningen baserad på poden.

För att fånga upp barnens reflektioner och tankar som dykt upp efter att ha lyssnat på de enskilda programmen finns ett formulär på I en stads hemsida.

– Det skulle vara kul om vi får in många svar. Tanken är att vi ska vi ha ett specialavsnitt där vi kan erbjuda svar och läsa upp barnens egna berättelser, säger Kalle Carmback.

Fakta: 

I en stad

Vad: En podcast producerad av Kalle Carmback och Nils Berg som sänd varje söndag från den 22:a oktober fram till julafton. Sagorna är skrivna av Kalle Carmback. Musiken är komponerad av Nils Berg. Sångtexterna är skrivna av Kalle Carmback och framförda av Mattias Hellberg, Nicolai Dunger, My Engström Renman, Theodor Jensen, Josef Kallerdahl och Sarah Riedel.

Mer info:www.ienstad.se

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

© 2021 Fria Tidningen