• Protest i Tyskland för hbtq-rättigheter i Azerbajdzjan.
Fria Tidningen

Massgripande av homosexuella i Azerbajdzjan

De senaste veckorna har ett hundratal hbtq-personer gripits i Azerbajdzjan. De gripna vittnar om tortyr i häktet och jurister menar att tillslagen saknar laglig grund. ”Det råder undantagstillstånd för hbtq-personer”, säger en anonym transsexuell man till EurasiaNet.

Den 22 september gick en 19-årig modedesigner ner för gatan i Azerbajdzjans huvudstad Baku när han närmades av en ung, snygg och välklädd man.

”Han låtsades vara homosexuell och ville att jag skulle följa med till hans lägenhet i närheten”, berättar 19-åringen, som vill vara anonym, till nyhetssidan EurasiaNet.

”Först försökte jag ignorera honom, men han var väldigt envis och till slut erkände jag att jag är gay”. Då dök en annan man upp och de tvingade in 19-åringen i en bil och förde honom till polisstationen. Efter att ha suttit anhållen i 12 timmar tvingades 19-åringen skriva på ett dokument, som han inte fick läsa, och betala böter på motsvarande 600 kronor.

Sedan dess har modedesignern inte vågat gå till jobbet eller röra sig ute efter mörkrets inbrott. ”Polisen sa att nästa gång de ser mig så ska de gripa mig igen” berättar han och fortsätter: ”Jag har blivit paranoid och om någon bara tittar på mig går jag åt andra hållet”.

Incidenten är en av dussintals liknande som har dokumenterats de senaste veckorna. Enligt Human Rights Watch (HRW) har över 100 homosexuella män och transpersoner gripits sedan mitten av september. Många vittnar om att de torterats i häktet.

”Jag slogs med en batong upprepade gånger och utsattes för elchocker. Det gjorde fruktansvärt ont.” Det säger en man som kallar sig Sardar till HRW som på tisdagen släppte en rapport om tillslagen.

”Jag kunde även höra hur andra på häktet skrek av smärta”, fortsätter han.

Ehsan Zahidov, talesperson för inrikesdepartementet, bekräftar att ett 80-tal hbtq-personer har gripits och menar att det beror på ordnings- och hälsoskäl.

”Vi har fått in många klagomål från medborgarna om att dessa människor vandrar runt på våra gator och sitter på våra kaféer och att de tycker att de inte hör hemma i vårt land och i vår kultur”, säger Zahidov till EurasiaNet.

Enligt Zahidov har sex av de gripna testat positivt för hiv och flera andra har könssjukdomar. ”Detta bevisar att medborgarnas oro och våra handlingar är rättfärdigade. Det är viktigt för folkhälsan att de som har sjukdomar isoleras från samhället”, säger han.

Även om antalet tillslag har ökat de senaste veckorna är de azeriska myndigheternas trakasserier av hbtq-personer inget nytt. Homosexualitet avkriminaliserades år 2000, men än i dag finns det inga officiellt registrerade hbtq-grupper i landet.

FN:s människorättskommitté uttryckte nyligen oro över situationen för just azeriska hbtq-personer. I en översyn från 2016 skriver kommittén att azerier utsätts för ”diskriminering och våld baserat på deras sexuella läggning eller könsidentitet” och att poliser har satt i system att ”utkräva pengar från hbtq-personer med hot om att avslöja deras läggning för ovetande familjemedlemmar eller arbetsplatser.”

En grupp med jurister försöker nu hjälpa de gripna. Av de hundratalet gripna har 46 åtalats, alla för ohörsamhet mot ordningsmakten. De flesta har dömts till 20 dagars fängelse eller böter, säger juristen Samad Rahimli till EurasiaNet. Rahimli avfärdar anklagelserna som han menar saknar laglig grund och utgör diskriminering.

Även Rahimli vittnar om polisövergrepp. ”Många av de gripna har dessutom utsatts för tortyr eller förnedrande behandling, både vid ingripandet och i arresten”, säger han till EurasiaNet.

Många av de gripna ska ha släppts efter att tillslagen uppmärksammats av flera internationella människorättsorganisationer och fördömts av bland annat Kanada. Men när uppmärksamheten lägger sig finns en stor risk att de systematiska trakasserierna av hbtq-personer fortsätter.

”Det känns som att det råder undantagstillstånd för hbtq-personer”, säger en anonym transsexuell man till EurasiaNet.

”Jag sitter hemma och är hungrig men vågar inte gå ut och köpa mat. När jag tittar ut går folk runt och allt verkar som vanligt. Men det gäller inte oss.”

Fakta: 

Azerbajdzjan

Den forna Sovjetrepubliken Azerbajdzjan är officiellt en demokratisk republik men är i praktiken en enpartistat där valen får återkommande kritik från valobservatörer. Landet styrs av president Ilham Alijev sedan 2003 då han “ärvde” makten av sin far.

De mänskliga rättigheterna är hårt ansatta och den internationella hbtq-organisationen ILGA rankar Azerbajdzjan som den värsta platsen i Europa för hbtq-personer.Källa: HRW och Wikipedia

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu