• Det fanns gott om alternativ till Bokmässan. På Heden lockade Bokmassan många besökare. På Kvinnofolkhögskolan arrangerades Radikal Bokmässa medan Scener & Samtal höll till på Världskulturmuseet.
Göteborgs Fria

Succé för alternativen till Bokmässan

Bokmässan tappade 25 procent i besökarantal. Mer uppåt var det hos de alternativa bokmässorna. "Det har varit en succé", säger Johan Eherenberg, som står bakom ETC:s Bokmassan.

Att på kort tid arrangera ett alternativ till Bokmässan för alla som ville ha en bokmässa fri från nazister var ett vågat projekt. Men satsningen höll och Johan Ehrenberg, vd ETC, är nöjd över att de lyckade locka tusentals besökare.

– Det blev en fantastisk seger. Vi hade cirka 40 förlag som var representerade på mässan och 79 författarpresentationer. Förutom många besökare kan vi se en mycket kraftigt ökad försäljning av böcker och solceller och tidningar.

Bland de alternativa bokrelaterade mässorna fanns även Radikal Bokmässa på Kvinnofolkhögkolan samt Scener & Samtal på Världskulturmuseet, båda välbesökta arrangemang.

Mindre glada miner var det när Bokmässans vd Maria Källsson på söndagen presenterade vikande besökssiffror. Tappet mot föregående år blev cirka 25 procent. Katastrof menar många. Maria Källsson väljer att skylla på mediebevakningen och ett, enligt henne, ensidigt fokus på Nya Tiders medverkan och att många inte vågade besöka mässan på grund av den upptrissade stämning som skapats.

En rundringning till några medverkande förlag visar att alla redovisar kraftigt vikande försäljningssiffror.

Tomas Lindelöw, förläggare på Lindelöws förlag, säger att hans intäkter är cirka 20 procent sämre i år. Även atmosfären på mässan var tydligt påverkad av Nya Tiders närvaro.

– Det var färre besökare och mindre försäljning, vilket tydligt drabbade ett mindre förlag som Lindelöws. Stämningen var avvaktande och många var osäkra på vad som skulle hända under mässan.

Att medverka på Bokmässan, var det självklart för er?

– Vi ville inte bojkotta. Jag anser att det inte gör något om Nya Tider medverkar. Jag har läst något nummer av deras tidning och den är fylld av klichéer och floskler, det är en riktig dålig publikation, inte värd att uppmärksamma. Jag anser att ”Den nya bokstavsvänstern”, som jag kallar dem, har gått in en fälla när det gäller fokuset på deras medverkan, säger Tomas Lindelöw.

Andra förlag är desto mer kritiska. Alexandra Nedstam, förlagschef på Vertigo, har skrivit under en kravlista mot Bokmässan, enligt SVT Nyheter. Bland kraven märks minskade kostnader för förlagens medverkan samt mer fokus på det höglitterära. Och frågan om Nya Tiders fortsatta medverkan är också något som Bokmässan måste upp på bordet.

– Än är inga beslut fattade i den frågan, säger Maria Källsson, under söndagens presskonferens, som gick ut med att temat för nästa år är Mobilisering mot rasism och intolerans.

Om ETC även nästa år reser ett cirkustält fyllt med böcker återstår att se.

– Det ska vi diskutera ihop med andra ganska omgående. Men inget är beslutat än, säger Johan Ehrenberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu