• Bitte Anderssons debutroman utspelar sig på ett hbtq-seniorboende och handlar om en lesbisk kvinna som levt i garderoben hela sitt liv.
Fria Tidningen

Hbtq på seniorboende bland höstens debutanter

Bitte Andersson har en lång bakgrund inom serier och DIY-kultur. Hon har gjort filmen Dyke Hard och drivit queer-bokhandeln Hallongrottan. I höst kommer hennes debutroman “I slutet av regnbågen”, en seriebok om livet på ett hbtq-seniorboende.

När jag frågar Bitte Andersson vad hennes debutroman I slutet av regnbågen handlar om svarar hon kort, koncist och kärnfullt.

– Det är en serieroman om en 75-årig lesbisk kvinna som har levt i garderoben hela sitt liv och sedan mer eller mindre mot sin vilja flyttar in på ett hbtq-seniorboende.

Bitte Andersson har sedan hon jobbade på hemtjänsten varit intresserad av seniorers synsätt på livet. Det är en av anledningarna till att hon valde just ett seniorboende som miljö för romanen att utspela sig i.

– När jag jobbade inom hemtjänsten tyckte jag att det var spännande att höra folk berätta om sina liv. Det finns ett intressant perspektiv på tillvaron när man är äldre. Man har levt länge, man har sett mycket förändring i samhället och konsekvenser av sina egna beslut. Man kanske också tänker på vad man ska göra av tiden man har kvar, även om man blir väldigt gammal nu för tiden. Jag hörde på radion att om 50 år kommer den genomsnittliga livslängden ligga kring 100 år.

Hon är dock ingen novis inom konst och kultur. Bitte Andersson har förutom att ha skapat serier och film även drivit bokhandeln Hallongrottan, en butik inriktad på queer litteratur.

– När jag jobbade i bokhandeln tyckte jag att det var en sådan underbar känsla att få träffa äldre hbtq-personer. Många unga hbtq-personer har en problematisk relation med äldre släktingar. Det kan ofta vara så att äldre släktingar inte förstår dem, i extrema fall kan man bli utslängd hemifrån eller inte ha kontakt med far- och morföräldrar på grund av det.

Många äldre hbtq-personer har i sin tur inte barn och har kanske därför inte kontakt med de yngre generationerna. Jag tycker att det var fint att få kontakt över generationsgränserna, det är så mycket erfarenheter och berättelser som går förlorade och inte förs vidare. Varje generation måste uppfinna hjulet på nytt utan samma historiska förankring.

Med tanke på att Bitte Andersson varit aktiv inom serieskapande under en stor del av hennes liv har det dröjt relativt länge innan hennes debutroman. Någonting som enligt henne själv framförallt berott på oro inför att skapa någonting inom en genre hon håller högt.

– Jag har haft mycket prestationsångest. Jag har vuxit upp med högkvalitets-serier, min syster läste mycket när jag var liten. Bröderna Hernandez serier, till exempel, är amerikanska vuxenserier med väldigt konstnärliga och litterära kvalitéer. Så jag har förstått ända sedan jag var liten att serier kan vara mycket mer än bara Kalle Anka och Bamse. Jag har älskat den konstformen så länge, därför har det känts väldigt laddat för mig. Att rita ett eget seriealbum har jag velat göra sedan jag var ung men alltid skjutit upp det. Jag har tänkt att göra ett seriealbum, det är det svåraste som finns i denna värld. Men nu vet jag att det inte är sant.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu