• 777 000 ton radioaktivt vatten förvaras nu i jättelika vattentankar på Fukushimas kärnkraftverksområde.
Fria Tidningen

Fukushimas radioaktiva vatten ska dumpas i havet

Hundratusentals ton förorenat vatten som använts för att kyla ner reaktorerna efter kärnkraftsolyckan i Fukushima ska dumpas i Stilla havet. Det innebär en liten risk för människor, menar företaget som äger kärnkraftverket, men lokalinvånarna är rasande.

Upp mot 800 000 ton vatten innehållande radioaktivt avfall ska dumpas i Stilla havet. Områdets invånare har inte mycket att säga till om.

– Beslutet är redan fattat, meddelade Takashi Kawamura, ordförande för Tokyo Electric Power Company, Tepco som äger det förstörda kärnkraftverket i Fukushima.

Vattnet som Tepco planerar att dumpa är förorenat av tritium som är en radioaktiv form av väte och kommer från det vatten som använts (och fortfarande används) för att kyla ner de reaktorer som förstördes i kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011. Då vattnet pumpas igenom reaktorerna drar det med sig en rad radioaktiva partiklar varav flera har kunnat rensas bort. Tritium är dock kostsamt och svårt att rena vattnet från och eftersom det är mindre radioaktivt än andra ämnen menar företaget att vattnet kan släppas ut i havet, där det skulle innebära en minimal risk för människor.

– Tritium är så svagt radioaktivt att det inte ens tar sig igenom ett plastemballage, säger Shunichi Tanaka, ordförande för Japans kärnkraftsmyndighet.

Enligt Simon Boxall, oceanograf vid Southampton-universitetet, stämmer påståendet:

– Om de verkligen slutförvarar det i Stilla havet kommer det i det stora hela ha minimal effekt, säger han till The Guardian.

Men lokalinvånarna i Fukushima är rasande. Särskilt fiskeindustrin drabbades hårt av olyckan och det är inte uteslutet att det förorenade vattnet kan ge lokala effekter, främst på fisket. Invånarna anser också att få tror på garantierna om att avfallet inte har någon inverkan på människor.

– Att släppa ut tritium i havet kommer att sätta fart på en ny våg av rykten och leda till att allt vårt arbete varit förgäves, säger Kanji Tachiya, ordförande för det lokala fiskeförbundet, till Japan Times.

Även miljöorganisationer är kritiska. För även om det förorenade vattnet inte skulle ha någon påverkan, kan det öppna för att även andra börjar dumpa radioaktivt avfall i haven. Men enligt Simon Boxall är åtgärden det minst dåliga alternativet.

– I den perfekta världen skulle vi inte befinna oss i den här situationen. Men frågan är, vad som är den säkraste vägen framåt. På många sätt är det här en pragmatisk lösning.

Den japanska regeringen diskuterar nu Tepcos och kärnkraftsmyndighetens förslag om att dumpa avfallet i havet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu