Miljardärer smiter med vårt guld | Fria Tidningen
  • Den amerikanske mångmiljardären Warren Buffet är en av de som driver opinion kring att miljonärer och miljardärer bör beskattas hårdare än i nuläget.
Fria Tidningen

Miljardärer smiter med vårt guld

De riktigt rika ska betala en minst lika stor andel av sin inkomst i skatt som låginkomsttagare, en självklarhet som behöver återaktualiseras, skriver Robin Zachari från Skiftet.

Ibland avslöjas det alla redan vet: miljardärer kan betala en mindre andel i skatt på sin inkomst än en kassörska. Miljardären Antonia Ax:son Johnson kan alltså betala en mindre andel än en kassörska som sliter ut sina axlar på Hemköp eller Willys.

Vad tänker då regeringen gör åt denna helt barocka orättvisa? Ingenting, förutom att Margareta Andersson säger att hon är upprörd. Det är precis som Anders Borgs vevande mot bonusarna för banktopparna: vevande utan ord och på det sänks bolagsskatten än en gång. Men det finns faktiskt de som tänkt ett varv till och lämnat förslag på hur vi kan påbörja arbetet med skatterättvisa.

Mest känd är kanske den amerikanske mångmiljardären Warren Buffet. När han räknade på den skatt han betalade på sin inkomst kom han på att hans sekreterare betalade en större andel i skatt. Han formulerade en enkel regel som säger att miljonärer och miljardärer ska betala en minst lika stor andel skatt som vanligt hederligt folk. Enligt en undersökning av Wall Street Journal var hela 68 procent av amerikanska miljardärer för en sådan regel i någon form. Till och med de som tjänar på ett perverst system verkar tycka att det är nog.

Exakt hur vi ska uppnå en Buffetregel i Sverige vet vi inte ännu. Men om vi skulle återinföra arvs- och gåvoskatt, fastighetsskatt samt förmögenhetsskatt får vi in upp mot 40 miljarder kronor. Som av en slump är det exakt den summa SKL säger saknas i välfärden just nu.

Det politiska etablissemanget kommer inte att ta några steg mot skatterättvisa utan tryck utifrån. Därför har Skiftet genomfört en undersökning bland organisationens aktiva och det visar sig att över 3 000 tycker att vi ska stå upp för en Buffetregel.

Vi kan inte låta miljardärer komma undan och det handlar om en enkel princip: alla ska betala sin beskärda del för att ta del av det fina med att bo, arbeta och driva företag i Sverige. Antonia Ax:son Johnson kommer inte frivilligt att lämna ifrån sig de miljarder hon undanhåller både välfärden och arbetarna i hennes butiker.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria Tidningen