Fira nyktert för barnens skull | Fria Tidningen

Debatt


Per-Olof Svensson
  • Ur barnens perspektiv finns det inga fördelar med vuxnas alkoholkonsumtion. Tvärt om kan de ofta uppleva obehag av det och ibland till och med ta skada av att vuxna i deras närhet dricker, skriver Per-Olof Svensson från Blå Bandet.
Fria Tidningen

Fira nyktert för barnens skull

I morgon är det en av de högtider då svenskarna dricker som mest alkohol. Många barn far mer illa av sina föräldrars alkoholvanor än vad man kan tro, skriver Per-Olof Svensson, organisationssekreterare Blå Bandet-förbundet, och uppmanar till en nykter midsommar.

Midsommar är en härlig traditionell familjefest med danslekar kring midsommarstången. Men den förknippas också med ”sill och nubbe”. För barnens skull uppmanar vi vuxna att inför midsommar tänka över sin egen alkoholkonsumtion och helst avstå helt.

Ibland tror föräldrar att det inte gör något att de dricker alkohol men redan vid måttlig konsumtion märker barnen hur de vuxnas beteenden förändras. Detta skapar osäkerhet och oro. Även hos dem som uppfattar sig som ”normalkonsumenter” påverkar det barnen.

Troligen reagerar en del som läser detta genom att känna att nu är det återigen en ”nykterist” som ska lägga sig i om jag dricker alkohol eller inte, ”det är min ensak”. Vi tycker dock att man kan jämföra med ”passiv rökning”, omgivningen kring den som dricker alkohol kan drabbas av ”passivt drickande”.

För barn ser, känner och förstår mycket mer än vad vi ofta tror. De märker hur vuxna förändras i beteende, detta kan skapa osäkerhet och oro hos barnen. Tyvärr drabbas också många barn av att vuxna i deras omgivning dricker så mycket alkohol att de inte längre kan ta hand om barnen på ett tillfredsställande sätt.

Men ska då föräldrar och andra vuxna inte längre få ha festligt tillsammans? Jo självklart, svarar vi, men det går alldeles utmärkt utan att fortsätta med alkoholtraditionen. I dag finns ett stort sortiment alkoholfria festliga drycker på Systembolaget.

Genom att använda dessa som alternativ kan midsommarfesten fortsätta, utan att det riskerar att övergå i gräl, bråk och våld, som tyvärr ofta följer i alkoholens spår. För handen på hjärtat, nog har de flesta sett och upplevt de negativa sidor som alkoholen för med sig.

Blå Bandet är en folkrörelse och nykterhetsorganisation med gamla anor men som arbetar i dagens verklighet. Vi vet att många barn bär på negativa erfarenheter av hur de upplever vuxna som dricker alkohol. Därför vill vi uppmana till att fira en nykter midsommar – för barnens skull.

Det finns flera hundratusen skäl till att vi ger denna uppmaning. Så många barn växer upp i missbruk eller riskbruk i familjerna. Vilka vuxna som utvecklar ett problematiskt förhållande till alkohol vet ingen på förhand, men alla har från början varit så kallade normalkonsumenter. Det enda säkra är att låta bli.

Även om vi nu fokuserar på den stundande helgen är det viktigt att under hela året uppmärksamma barnen. Många växer upp i miljöer där någon vuxen dricker för mycket. Det innebär ganska ofta att barnets bästa sätts ur spel. De får inte den omsorg och trygghet som barn behöver. Genom att vi uppmärksammar och börjar arbeta för barnens bästa, får barnen bättre förutsättningar att själva växa upp till friska och starka vuxna.

Blå Bandet har gett ut boken Lyssna på barnen där de själva har fått göra sina egna reflexioner. Några exempel:

”Jag gillar inte när vuxna dricker. De säger fula ord. Ibland ser jag jättemånga vuxna som dricker” (flicka 9 år).

”Jag tycker inte butikerna ska låta vuxna köpa så väldigt mycket. Det borde finnas en begränsning som på apotek” (pojke 10 år).

”Om man är full kan det lätt hända att man går hem till någon man inte känner” (flicka 10 år).

”Pappa skulle gå upp tidigt för att köra mig till träningen, men han var bakfull igen” (pojke 9 år).

Vi tycker att det är viktigt att lyssna på barnen och det är tänkvärda reflexioner. Av tradition dricks det mycket alkohol under midsommarhelgen. De flesta offentliga arrangemang är ännu alkoholfria och det önskar vi att de fortsätter att vara.

Men det gäller att vi är uppmärksamma så att ”öltält” inte börjar poppa upp även vid dessa arrangemang. För det är lätt att ekonomiska intressen som inte tar hänsyn till sociala konsekvenser tar över.

Nu önskar vi att alla barn och vuxna ska få en trevlig midsommar tillsammans. Det kan du bidra till genom att fira nykter midsommar – för barnens skull.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria Tidningen