• Natalie Eriksson vill ge elever på RH- och särskolor möjligheten att få uppleva en riktig skolbal. Hon skriver regelbundet om sitt liv i egenskap av ung kvinna med fysisk CP-skada på bloggen www.thisishowiroll.se.
Fria Tidningen

Vad är väl en bal på slottet

Natalie Eriksson har trots sin unga ålder hunnit med att ha en serie på SVT och blogga i sju år. Nu vill hon anordna Sveriges första bal för unga med funktionsvariation.

På bloggen www.thisishowiroll.se skriver Natalie Eriksson regelbundet om sitt liv, intressen och förehavanden i egenskap av en ung kvinna med en fysisk CP-skada. Hon har hunnit blogga i sju år trots att hon bara är 20 år, och responsen från läsare är stor. Nu har hon initierat ett projekt för att uppfylla en dröm för specifikt unga läsare i RH- och särskolor.

– Jag har fått massor av mejl från tjejer och killar i RH- och särskolor som drömmer om att få gå på bal när de slutar nian eller tar studenten. Funkiselever som inte går i integrerad skola får sällan uppleva allt som ingår i skolan. Därför har jag nu startat ett projekt. Jag vill anordna en bal för niondeklassare och studenter i sär- och RH-skolor, skriver Natalie Eriksson i ett mejl till Fria Tidningen.

Enligt Natalie Eriksson är funkisrörelsen i Sverige politiserad till den grad att enkla glädjeämnen och livskvalitet för funkispersoner kan komma att glömmas bort i kampen. Hon vill själv verka för att personer med funktionsvariation ska kunna åtnjuta nöjen och evenemang, parallellt som en rörelse för politiskt inflytande förs.

– När man har ett funktionshinder eller ett förståndshandikapp så ligger allt fokus på det praktiska såsom assistans och hjälpmedel. Allt annat som också höjer livskvaliteten glöms bort. Allt handlar om att överleva, så till den grad att man knappt får eller har ork att verkligen leva. I funkisrörelsen har vi massor av fantastiska aktivister som brinner för allt politiskt. Men min nisch inom rörelsen är att jag vill hjälpa och stötta andra på ett mer långsiktigt och personligt plan. Jag anordnar en bal för elever i RH- och särklasser istället för att starta en debatt via artiklar.

Hon tycker däremot inte att frågor kring kropp och funktionalitet uppmärksammas tillräckligt i samhället i stort. Ett exempel är att elever i särskolan inte får uppleva samma nöjen som andra elever, ett annat är normer inom hur funkispersoner representeras i media.

– I media visas bara en funkisnorm – idrottfunkisen. Men jag vill visa att man kan gå sin egen väg och att man inte behöver ha Paralympicsdrömmar.

Natalie Eriksson har precis dragit igång sitt projekt. Hon har startat en pengainsamling, en Facebookgrupp för funktionärer samt ett Facebookevenemang för själva balen.

– Min vision är att göra en magisk kväll. Balen är tänkt att hållas i Stockholm nästa år och i budgeten ska det finnas utrymme för att hjälpa folk från resten av landet att ta sig hit. Jag håller även på och förhandlar med hotell så att folk från andra städer har boenden. Just nu är jag i startgroparna, men idéerna sprudlar och jag tror att jag har ett hektiskt men underbart år framför mig.

Länk till Natalies insamlig: https://www.gofundme.com/funkisbal

Facebook-evenemanget: https://www.facebook.com/events/361134607638689/?fref=ts

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Fria Tidningen

Den svenska abortens historia

Abort i Sverige har inte alltid skett på kvinnans villkor. I sin nya bok Kvinnotrubbel kartlägger Lena Lennerhed den svenska abortens historia.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu