• Anna Bengtsdotter intervjuade kvinnor och män mellan 20 och 35 år som alla har gått igenom en eller flera aborter. I boken Hundra dagar delar de med sig av sina erfarenheter och tankar kring ämnet.
Fria Tidningen

”Varannan kvinna gör en abort”

Att gå igenom en abort betraktas i dag som ett vanligt inslag i en kvinnas liv. Många kvinnor väljer att inte tala om detta. "Det finns en stigmatisering kring varför man gör abort och vilka som gör det", säger Anna Bengtsdotter, aktuell med boken Hundra om dagen: berättelser om abort.

Trots att runt hundra kvinnor gör abort i Sverige dagligen är det oftast juridiska aspekter, etiska dilemman eller politiska diskussioner som kommer upp i den offentliga debatten om abort. Det talas nästan aldrig om den personliga berättelsen av att göra en abort. I boken Hundra om dagen: berättelser om abort vill journalisten Anna Bengtsdotter komma nära de personliga berättelserna. Hon intervjuar i boken personer som har erfarenhet av abort men även forskare, sjukvårdpersonal och anställda som på olika sätt arbetar med abortfrågan.

Efter att själv ha ställts inför situationen att ha blivit oplanerad gravid och göra en abort insåg Anna Bengtsdotter att hon inte var ensam om erfarenheten.

– När jag pratade med min omgivning visade det sig att det fanns många som hade gjort en abort och när jag började läsa på om abort insåg jag hur vanligt det är. Varannan kvinna gör en abort i sitt liv och många gör flera. Men det finns en stigmatisering kring varför man gör abort och vilka som gör det. Det fanns många som hade en skamkänsla kring aborten som jag menar är en stor orsak till tystnaden kring erfarenheterna. Det var därför jag började intervjua personer och fortsatte med det under många år innan det blev en bok, säger hon.

Gemensamt för de personliga berättelserna är att många verkar känna skuld och skam. Trots att den svenska abortlagen funnit i mer än tjugo år gammal finns det i dag politiska och religiösa krafter som vill begränsa kvinnans rätt över sin kropp. Personerna i boken berättar att de påverkats av det offentliga samtalet om abort trots att de inte delar åsikter som att ett liv börjar vid befruktningstillfället eller att en kvinna aldrig ska välja bort ett liv.

En av forskarna som Anna Bengtsdotter intervjuat, idéhistorikern Lena Lennerhed, menar att den här skammen egentligen bottnar i att ”man har varit slarvig” när man blir oplanerad gravid. Vi har tappat kontrollen och inte varit ordentliga. I dag har vi höga krav på oss att vara perfekta och fläckfria, den oplanerade graviditeten blir då ett bevis på att vi inte haft kontroll, att det har dragit iväg.

När Anna Bengtsdotter är ute föreläser för barnmorskor och läkare handlar deras diskussioner mycket om hur sjukvården ska bemöta patienterna. För dem är rätten till abort så självklart och etablerat att en del inte tycker att de behöver inta någon ställning eller position genom att säga ”det här är ditt beslut”, ”vad jag tycker spelar ingen roll” eller ”jag är här för din skull”. Men enligt de personerna som hon har intervjuat är det inte många som har fått höra detta. Anna Bengtsdotter menar att det finns ett utrymme i tystnaden för andra tolkningar.

I boken berättar Emelie, Lisa, Emma, Björn med flera hur samhällets syn på abort påverkat dem före och efter aborten. Alla namn är fingerade och det var något som de valde själva.

– Jag förstår varför de har valt att vara anonyma utifrån att det fortfarande är ett stort tabu. Det är inte säkert att man i alla sammanhang vill berätta att man har gjort en abort. Det säger ju en del hur känslig frågan fortfarande är och vilket stigma den fortfarande är kopplad med. Poängen är inte riktigt att peka ut en särskild person som har gjort abort utan det har varit att visa upp att så här kan det kännas för en person och så här för en annan, säger Anna Bengtsdotter.

Fakta: 

Anna Bengtsdotter

Född: 1978

Yrke: Journalist på Sveriges Radio.

Aktuell med: Boken Hundra om dagen (Leopard Förlag) som ges ut i samarbete med RFSU.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer tid ger ny smak

Maria Ramnehill beyser hur smak, tid och queerhet hör ihop: "Första gången jag hörde Girls av Beatrice Eli kände jag mig som en tonåring igen".

Fria Tidningen

Krönika: Dumpa nallen och elda vreden!

I förlossningsvården möts tre av de största feministiska frågorna: våra arbetsvillkor, våra kroppar och vår rätt till självständighet, skriver krönikören Ensam mamma röker.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu