Debatt


Magnus Kolsjö, Vice förbundsordförande RFSL
  • Världen över har människor protesterat mot Tjetjeniens behandling av homo- och bisexuella. Sverige behöver öka påtryckningarna mot Ryssland och erbjuda skyddsvisum till dem som flyr, skriver RFSL.
Fria Tidningen

Homo- och bisexuella män i Tjetjenien behöver vårt stöd

Just nu pågår en systematisk förföljelse av män som uppfattas som homo- eller bisexuella i Tjetjenien. Männen, som tillfångatas och torteras, måste kunna fly Tjetjenien på ett lagligt och säkert sätt med hjälp av skyddsvisum, skriver Magnus Kolsjö från RFSL.

Vad som är den kanske mest systematiska förföljelsen av människor på grund av deras sexuella läggning som vi har upplevt pågår just nu i vårt östra grannland Ryssland. Utanför Tjetjeniens huvudstad Groznyj hålls män som uppfattas som homo- eller bisexuella fångna. Platsen ligger närmare Sverige än välbekanta resmål som Madrid och den grekiska övärlden, men ändå känns det så avlägset för oss.

Enligt uppgifter i den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta inleddes förföljelserna i Tjetjenien den 20 februari när det första tillfångatagandet gjordes. Sedan dess har flera hundra män som upplevs som homo- eller bisexuella tagits tillfånga och låsts in i vad som beskrivs som betongskjul. I dessa skjul trängs upp till 30 män.

De som undkommit fångenskapen berättar om långa förhör och daglig tortyr med påkar, gummislangar och elchocker. Tortyren och förhören syftar till att männen ska avslöja namnen på andra personer som kan vara homo- eller bisexuella så att de också kan fångas in och utsättas för samma förnedrande behandling. Vittnen berättar om hur homo- och bisexuella personers sociala mediekonton hackas för att lura andra personer till mötesplatser där de kan infågas.

I Tjetjenien lever homo- och bisexuella i dag i skräck. Ytterst få har lyckat ta sig ut ur delrepubliken för att sätta sig i säkerhet. På grund av att de som ansvarar för utrensningarna tvingar män att ringa sina vänner för att lura dem i fällor vet ingen längre vem de kan lita på eller vilket möte som kan leda till att de blir inlåsta i ett mörkt skjul där de förvägras sömn och bara får den mat som blir över när andra som tillfångatagits ätit det de vill ha. Arbetet med att hjälpa utsatta personer ut ur Tjetjenien försvåras av denna systematiska förföljelse och det befaras att vissa av dem som sökt hjälp har fallit offer för utrensningarna innan hjälpen nått fram.

De personer i Tjetjenien som uppfattas som homo- eller bisexuella män behöver omvärldens hjälp. Regeringar och internationella organ behöver sätta press på Ryssland för att få stopp på utrensningarna och se till att de som sitter fångna släpps fria.

Ryska federala myndigheter behöver också utreda övergreppen. Trots de larmrapporter som kommit från Tjetjenien har de ryska myndigheterna ännu inte agerat för att utreda uppgifterna eller stoppa övergreppen.

Den svenska regeringen har agerat inom EU och OSSE för att sätta press på Ryssland och har även tagit upp frågan med den ryska ambassadören i Stockholm. Hitintills har detta dock inte lett till några resultat. Det behövs ett än större engagemang från både Sverige och EU. Det är bra att utrikesminister Margot Wallström varit tydlig i sina uttalanden men det behövs också att statsministern och ledande företrädare från andra partier engagerar sig i frågan.

Utöver att trycka på Ryssland så måste Sverige erbjuda skydd åt de människor som flyr undan utrensningarna i Tjetjenien. De personer i Tjetjenien som uppfattas som homo- eller bisexuella män behöver kunna ta sig lagligt och säkert hit med hjälp av skyddsvisum. I vissa fall kommer denna hjälp också att behöva ges till männens familjer som också kan vara utsatta för hot och risk för förföljelse.

De hemska övergrepp som rapporteras om från Tjetjenien angår oss alla som medmänniskor. Vi får inte glömma att det händer även om Groznyj känns långt bort och sommaren är i antågande. Vi behöver påminna varandra och vi behöver påminna våra politiker och andra makthavare. De personer i Tjetjenien som uppfattas som homo- eller bisexuella män behöver vårt stöd.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu