Låtmaterialet som höll på att sprängas i luften | Fria Tidningen
  • Pär Edwardson och Stefan Sporsén ingår i bandet Nurse. De firar släppet av sin debutskiva med spelningar i Nurse på Pustervik i Göteborg (18 april) och på Scalateatern i Stockholm (19 april).
Fria Tidningen

Låtmaterialet som höll på att sprängas i luften

När Pär Edwardson, Martin Hedström, Jonas Lundberg, Stefan Sporsén och Johan Strömberg var kring 30 år gamla spelade de in en skiva under namnet Nurse. Nu, lite drygt 20 år senare, släpps den och Nurse ska för första gången spela live.

I början av 90-talet talades det en hel del om Nurse i Musikgöteborg och i somliga skivbolagskretsar. Pär Edwardson, Martin Hedström och Johan Strömberg hade alla ett förflutet i hårdrocksbandet Biscaya. Tillsammans med Stefan Sporsén och Jonas Lundberg gjorde de genomarbetade låtar, med stora körarrangemang och mycken noggrannhet, som kanske snarare förde tankarna till Peter Gabriel, 10cc och Yes. Flera initierade personer på musikaliska nyckelposter hade fattat tycke för gruppen.

Som producenten Bjørn Nessjø.

– Allt han gjorde på den tiden sålde i minst 150 000 exemplar. Så när han hörde av sig trodde vi att vi också skulle sälja 200 000 plattor, berättar de goda vännerna Pär Edwardson och Stefan Sporsén.

De minns att Nessjø bjöd bandet till sin studio i Trondheim, där de i två månaders tid arbetade med fem låtar.

– Han lade ner en halv miljon – av dåtidens norska kronor – på oss. Så han trodde ju på det, konstaterar Pär.

Men succén uteblev. Till följd av en närmast osannolik otur. Flera av de där skivbolagsmännen som viftat med de åtråvärda skivkontrakten bytte jobb. Och från Trondheim rapporterade man plötsligt att inspelningarna var borta. Rullbanden gick inte att hitta. Luften gick ur gruppen.

– Vi hade kommit djävligt nära och lagt ner så mycket möda. Vi orkade inte upprepa det då. Martin hade redan då börjat spela hejvilt med andra och jag blev pappa precis när vi kom hem från Norge, berättar Stefan Sporsén.

– Det kan också vara lite tröttande när man kamperar ihop sådär intensivt. När grejerna hade försvunnit och vi skulle behöva återskapa dem kände vi nog att det här får vila lite, säger Pär Edwardson.

Den tänkta pausen blev ett längre uppehåll. Bandets gitarrist Martin Hedström flyttade till Stockholm och började arbeta med artister som Orup och Eva Dahlgren och sedermera Magnus Uggla.

Alla de andra fortsatte också att arbeta med musik. Inte sällan i samarbete med varandra. Stefan Sporsén, som tog vägen genom ORO och Elephant till Håkan Hellström, Augustifamiljen och På spåret, är den som befunnit sig mest i rampljuset.

Minst lika osannolik som den otur som drabbade 90-tals-Nurse är historien om hur banden kom tillrätta 20 år senare. En musikintresserad medlem av det norska försvaret ska ha hittat dem vid en rutinkontroll av en sliten fjällstuga som just skulle sprängas i luften.

Och år 2015 kunde Nurse medlemmar åter börja jobba med projektet.

– Att jobba kollektivt med originalmusik som man har gjort tillsammans finns det ingenting som slår och det har jag saknat i många år. Och samtidigt som det finns en oerhörd seriositet i det här projektet är det också lekfullt på ett sätt som jag inte hittar så mycket av i dagens musik, säger Pär. Stefans keyboardlir på de här grejerna är mycket otippat och visar prov på en fantasirikedom som jag knappt hört vare sig förr eller senare. Och det är på samma sätt med Johans basspel.

– Genom åren har Nurse dykt upp då och då. Gamla kassetter har spridit sig på något sätt och jag har av andra fått höra demos som jag inte trodde fanns. Det har inte riktigt dött ut och det blir man sporrad av – att det tydligen var så många som faktiskt gillade det, tilläger Stefan Sporsén.

Så när Nurse nu äntligen får släppa sitt debutalbum vill de inte göra det utan att ge det en riktig chans. Vilket innebär att bandet, som i mångt och mycket var ett studioprojekt, nu för första gången någonsin ska framföra några av låtarna live. Två spelningar är bokade i sambande med albumreleasen.

– Nu har vi repat ihop för första gången någonsin. Det är skitkul!

Fakta: 

Nurse

Medlemmar: Pär Edwardson - sång, Stefan Sporsén – keyboards, synt, piano, trumpet, Johan Strömberg – bas, sång, Martin Hedström – gitarr, Jonas Lundberg – trummor, percussion.

Aktuella: Debutskiva som släpps 21 april. I samband med releasen spelar bandet på Scala teatern i Stockholm den 19 april.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”Jag har blivit Yes-man som hoppar på allt”

När Uje Brandelius diagnostiserades med Parkinson sa han upp sig från sitt jobb för att satsa allt på musiken. Fria träffar honom för att prata om att ha bråttom och om showen Spring Uje, spring.

Popmusik är kul – och mer än så

I 184 av landets 290 kommuner finns det inga satsningar på popmusik, säger Linnea Kant, ordförande för Musik- och kulturföreningarnas samarbetsorganisation.

© 2022 Fria Tidningen