Debatt


Alkohol

  • Att fira en vit jul handlar lika mycket om att skapa en trygg miljö för barn som att inspirera andra till att välja alkoholfritt.
Fria Tidningen

Alla barn har rätt till en vit jul

Många barn far illa under julhelgen på grund av den vuxna omgivningens alkoholvanor. Kampanjen Vit jul uppmanar vuxna till att fira en alkoholfri jul för barnens skull och för att inspirera andra till att minska alkoholkonsumtionen under helgfirandet, skriver Mona Örjes, ordförande i IOGT-NTO-rörelsen.

Julen står för dörren och över hela Sverige glittrar julbelysning, skolbarn gör sig redo för lov och vuxna stressar för att hinna med de sista förberedelserna. Julen är en högtid med starka traditioner som många associerar med gemenskap och glädje. Men det är också en tid då många barn känner otrygghet.

Julöl, starkglögg och nubbe är för många en del av jultraditionen, men längs vägen har vi glömt konsekvenserna för barnen som är med på julfirandet.

Under alla år som jag har jobbat för att fler barn ska få uppleva en alkoholfri jul har jag stött på många som vittnat om förstörda och till och med inställda julfiranden. Barn som gömmer sig och tröstar varandra, kvävda tårar i kudden och ibland så illa som psykiska och fysiska övergrepp. Vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol. De ”blir konstiga”, ”skrattar mycket” och ”en del blir arga”. Bara det är en otrygghet för barn och unga. Att dessutom följa kamraternas Disney-jular på sociala medier ökar känslan av skam. Sen tvingas de komma tillbaka efter lovet och hoppas att ingen ska fråga hur just deras jul var.

Drygt fyra till fem barn i varje skolklass lever i ett hem där någon vuxen har ett riskfyllt drickande, enligt Folkhälsomyndigheten. Det innebär att flera hundratusen barn kommer att uppleva en jul påverkad av alkohol, där vuxna inte är lika närvarande och barnens bästa inte alltid står i centrum. Inget barn ska behöva ha ont i magen över jul. Men om det ändå händer så ska det vara för att barnet ätit för mycket pepparkaksdeg, inte på grund av oro för föräldrarnas drickande.En person har skrivit till oss och berättat att julen förvisso hade många ljusglimtar, men det starkaste minnet är att tomten alltid var full. En annan säger: ”I min familj hade vi aldrig råd med julklappar och för mig var julafton den ensammaste dagen. Det var alltid mycket bråk och alkohol hemma hos oss och på julafton fanns det ingen jag kunde springa över och leka med. Alla mina kompisar var upptagna med att fira jul”.

Att fira en vit jul handlar om att stå upp för alla de barn och unga som far illa över julen. Både genom att själv ta ställning och att inspirera andra att fira en vit jul. Tillsammans skapar vi hundratals jullovsaktiviteter för att alla barn som vill och behöver komma hemifrån ska ha någonstans att ta vägen när skola och fritidsaktiviteter stänger ner. Ju fler vi är desto starkare är vi. Varje barn har rätt till en magisk och trygg vit jul, och det börjar med dig och mig.

Vit jul är en kampanj som syftar till att uppmärksamma hur barn och unga påverkas när vuxna dricker alkohol. Julen är barnens högtid och IOGT-NTO-rörelsen, som står bakom kampanjen, vill få vuxna som firar jul med barn att välja alkoholfritt under julhelgen. Samtidigt anordnar rörelsens medlemmar hundratals aktiviteter för de barn och unga som inte kan eller vill vara hemma under jullovet. År 2015 deltog över 8 700 barn i Vit juls aktiviteter, över 30 000 vuxna tog ställning för en vit jul.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu