• Beitel Haile är en av initiativtagarna till tidskriften Krull, som startades för bemöta det svenska samhällets brist på inkludering.
Fria Tidningen

”Vi normaliserar svarta kroppar och svart kultur”

I somras kom det första numret av Krull Magazine, en onlineplattform där den afrikanska kulturen möter den svensk/skandinaviska kulturen. FRIA träffade Beitel Haile för att prata om mode, media och representation.

Politiska artiklar blandas med modereportage med bruna modeller. Bilderna är inte bara estetiskt tilltalande utan innehåller även budskap som får läsaren att tänka efter. I skönhetsreportaget Skintoned till exempel diskuteras ”hudfärgade” plåster och underlagskrämer. Betiel Haile, en av initiativtagarna, säger att mode styrs mycket av hur samhället ser ut.

– Att mode är politiskt är inget som är unikt i vår tidning. Bara att vi finns är politiskt. Det som är annorlunda är att vi väljer att diskutera det och framhäva det mer än andra tidningar. Målet med vår tidning är att normalisera svarta kroppar och svart kultur och bli en del av det normala. Inte ”det andra” eller det konstiga.

Just mode- och kulturbranschen är en förenande länk för personerna som står bakom magazinet. Betiel Haile säger att de har som ambition att fylla upp några av de luckor som saknas inom den här sektorn.

– Vi anser att det är viktigt för alla kvinnor att kunna känna igen sig och inkluderas. Jag har exempelvis skrivit om representation och kontaktat verksamma inom branschen men det sker ingen förbättring.

Tidskriftens tio grundare, som alla har afrosvensk bakgrund, kände att det fanns ett behov av att bemöta det svenska samhällets brist på inkludering.

– När vi träffades en gång diskuterade vi varför vi inte gjorde något. Direkt efter att vi hade diskuterat kom vi igång med massa idéer och så körde vi bara på. Det fanns en bra kemi mellan oss, vi kom bra överens och vi hade samma vision. Dessutom kommer vi alla från den afrikanska diasporan och det är en viktig del av våra liv. Det är där som vi får mycket inspiration, vare sig det gäller mode eller kultur. Det har varit viktig i vår tidning och det är en tydlig anknytning mellan det skandinaviskt enkla och det afrikanska vibranta.

Namnet Krull syftar på den svarta identiteten och hur den afrikanska kvinnan identifierar sig med håret.

– Det finns mycket diskussion kring håret. Vi kände att vi ville äga det och tyckte att namnet Krull var passande.

På frågan vilka som har ansvar för att fler svarta människor syns i media säger Betiel Haile att de som jobbar inom media har den största makten. Men konsumenter kan också ställa krav. Själv valde hon att gå från konsument till producent och på sätt öka sin makt och se till att det kommer ut mer representation.

Artister som Seinabo Sey som på Instagram kritiserat svenska tidningar för brist på mångfald och som tog upp 130 svarta kvinnor på scen på Grammisgalan är också viktiga, menar Betiel Haile, som var en av dem som stod på scenen.

– Hon är i en position där folk måste lyssna och hon når ut till många. Det är fint att hon tar striden för oss andra som inte har lika mycket utrymme. Hon fick snabbt svar från alla stora tidningar.

Krull vill även visa att det finns många unga framgångsrika afrosvenskar som startar företag och är verksamma inom flera områden i samhället. Något som sällan skrivs om i traditionell media. Betiel Haile tror att många inom media är förblindade av sin egen verklighet men vill inte gå så långt som att säga att alla medvetet utesluter.

– Det är inte bara konsumenter som är förblindade av vithetsnormen, det är även producenter. Det inte så att det är brist på målmedvetna afrosvenskar med bra karriärer. Vi hade inga problem att hitta dem. Det omedvetna tankesättet som varje individ har måste tränas bort. Det är många som inte ser att de bara väljer vita personer eller heteropar på reklambilder eller i reportage eftersom de själva är hetero eller vita. Men vi som inte inkluderas märker av det och det är därför vi känner att det är extra viktigt att visa representation och även få andra producenter att tänka till.

Den positiva feedbacken har kommit från olika håll och målet med Krull är att den ska tilltala den breda publiken.

– Krull är för alla, inte bara afrosvenskar. Det är viktigt för majoriteten att läsa alla sorters tidningar, något som vi minoriteter har lärt oss att göra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Varannan kvinna gör en abort”

"Det finns en stigmatisering kring varför man gör abort och vilka som gör det", säger Anna Bengtsdotter, aktuell med boken Hundra om dagen: berättelser om abort.

Fria Tidningen

”Radikalism är inte kopplat till islam”

I Jihadisten ställs frågan vad som får en ung människa att lämna det trygga Sverige för att delta i ett blodigt krig i en annan del av världen. Wahid Setihesh har deltagit i manusarbetet.

Göteborgs Fria

Att berätta sin historia baklänges

Marwan Arkawi flydde från Syrien och lever nu i Sverige. Föreställningen Det levda baklänges ger en unik inblick i Marwans resa och möte med den svenska migrationspolitiken.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu