• Ahang Bashi riktar i filmen Skörheten kameran mot sig själv för att försöka förstå orsakerna till de återkommande depressioner hon drabbas av.
Fria Tidningen

”Att vara frisk i ett sjukt samhälle är svårt”

Ahang Bashi riktar i dokumentären Skörheten kameran mot sig själv i ett försök att förstå den psykiska ohälsa som hon drabbats av. ”Med filmen ville jag gå till botten med ångesten jag bar på”, säger Ahang Bashi.

”Du lider av psykisk skörhet” säger läkaren som Ahang Bashi vänt sig till efter att ha drabbats av panikångestattacker. Känslorna av panik och oro var till en början svåra att hitta orsaken till men efterhand kommer Ahang underfund med att hon måste konfrontera undanträngda och obearbetade minnen från flykten till Sverige.

En djupgående depression leder till sjukskriven. Ahang Bashi bor under den här tiden med en vän, Maria Åkesson, som även är filmfotograf, vilket ledde till en sorts videodagbok.

– Att filma eländet istället för att bara vara i det blev ett sätt att göra något av hela situationen, det kändes bättre än att inte göra någonting. Att det var någon som stod mig väldigt nära var enda möjligheten att klara av detta, säger Ahang Bashi.

Det som började som ett överlevnadsprojekt ledde vidare och växte från att vara ett privat projekt till något mer allmängiltigt.

– Det var väldigt länge ett väldigt litet projekt, och tanken var nog aldrig att göra en film som skulle gå upp på bio. Sedan visade jag materialet för en producent vilket gjorde att projektet växte.

Biopremiären står nu för dörren, men redan nu har Skörheten dragit storpublik på både Göteborg Filmfestival och dokumentärfilmfestivalen Tempo där den visats tidigare.

- Det är väldigt fint att ett allvarligt tema som ångest kan dra så stor publik till biosalongerna. Man ska aldrig underskatta publiken och tro att de bara vill se lättsamma Hollywoodfilmer, säger Bashi.

Det kommer rapport efter rapport om att den psykiska ohälsan ökar i samhället, speciellt bland unga. Enligt Statistiska centralbyrån ökar problem som sömnsvårigheter, oro och ångest bland unga människor. En förklaring till att ökningen är att allt fler vågar prata om sina problem, att tabun kring psykisk ohälsa verkar avta.

– Det är inte lika stigmatiserat att söka hjälp för psykisk ohälsa i dag. Att jag vågar göra den här filmen beror på att det finns en större förståelse överlag i dag, men det är en lång väg kvar. I filmen medverkar min egen familj, vänner och det finns även scener från en gruppterapi. Tanken var att bredda perspektivet och göra filmen till något som alla kan relatera till på något sätt. Även om man inte har haft svår ångest personligen kanske det finns någon i ens närhet som har det.

Att många drabbas av psykisk ohälsa ser Ahang Bashi som ett symptom på ett sjukt samhälle.

– Det är viktigt att förstå att ens reaktioner inte i sig behöver vara osunda, det är inte konstigt att så många människor är deprimerade i vårt samhälle som sätter så stor press på individen att vara lycklig, att avvika det minsta från normen får oss lätt att känna oss värdelösa – det är inte lätt att vara frisk i ett sjukt samhälle.

Traumat att som tvååring slitas från sitt hem och tvingas fly är något som Ahang Bashi som vuxen behövde bearbeta. Filmen blev ett sätt för hela hennes familj att börja konfrontera undanträngda minnen.

– Filmen fick oss att samtala mer med varandra. jag tror inte att vi skulle pratat om detta på samma djupa sätt om inte kameran varit närvarande, den möjliggjorde för oss att börja prata om våra gemensamma erfarenheter på riktigt.

Skörheten är en film om mer än psykisk ohälsa, den handlar lika mycket om att vara anhörig, om vänskap och om att kämpa. Och, kanske lite oväntat, bjuder filmen på många skratt.

– Utgångspunkten för filmen är att den handlar om att jag inte mår bra, men den handlar om så mycket mera. Det är även en rolig film på många sätt, den slutar ju med ett stort skratt. Det är så jag arbetar med film, att beröra svåra ämnen men att skildra dem med ett tragikomiskt grepp. Det är en film om ångest men också om kärlek, säger Ahang Bashi.

Fakta: 

Ahang Bashi

Född: 1984 i Shiraz, Iran och uppvuxen i Göteborg.

Bor: Stockholm

Yrke: Regissör, filmklippare

Utbildning: Studerat regi på Dramatiska Institutet i Stockholm.

Aktuell: med dokumentären Skörheten, premiär fredag, 16 september.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romsk musik ger liv åt dans

Föreställningen Sida vid sida handlar om att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk och lever under olika förutsättningar.

Göteborgs Fria

Ernst Billgren ställer ut i källarskrubb

I en minimal källarskrubb i Johanneberg finns plats för stor konst. Ingen mindre än Ernst Billgren ställer ut när Museet för dålig konst öppnar på torsdag.

Göteborgs Fria

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu