• Irina Bokova, tidigare generaldirektör för Unesco, från Bulgarien.
  • Vesna Pusic, kroatisk utrikesminister.
  • Natalia Gherman, moldavisk utrikesminister.
  • Kurt Waldheim och Kofi Annan, två av FN:s tidigare generalsekreterare.
Fria Tidningen

Kvinnorna som kan komma att leda FN

FN:s högsta befattningar har i organisationens 70-åriga historia dominerats av män. Nu pågår en kampanj för att Ban Ki-Moon ska ersättas av en kvinna när han lämnar sin post vid årsskiftet.

Det är lättare för en kamel att ta sig igenom ett nålsöga än det är för en kvinna att bli generalsekreterare för FN. De orden ska ha uttalats av en asiatisk diplomat i samband med valet till FN:s ledarpost för tio år sedan. Lettiska Vaira Vike-Freiberga var den enda kvinnliga kandidaten och ställdes mot sex män innan Ban Ki-Moon blev utsedd. I slutet av 2016 har han suttit sina två mandatperioder.

När valet till ny generalsekreterare nu närmar sig har en kampanj dragit igång med målet att bryta den 70-åriga traditionen av manlig dominans.

Generalsekreteraren utnämns av generalförsamlingen på rekommendation av säkerhetsrådet men kampanjen ”1 för 7 miljarder” kritiserar att valet har omgärdats av hemlighetsmakeri och informellt styrts av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet: USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland. 

Efter påtryckningar från både regeringar och det civila samhället har den nuvarande ordföranden i generalförsamlingen, dansken Mogens Lykketoft, uppmanat alla medlemsländer att föreslå kandidater, som ett sätt att öka transparensen i valet av en ny generalsekreterare. Fram till förra veckan hade sju kandidater officiellt presenterats, av vilka fyra är män och tre är kvinnor.

De nominerade kvinnorna är den kroatiska utrikesministern Vesna Pusic, tidigare generaldirektören för Unesco Irina Bokova, från Bulgarien, och den moldaviska utrikesministern Natalia Gherman.

Många hoppas att tiden nu är mogen för en kvinnlig generalsekreterare för FN. En av dem är Jessica Neuwirth, en av grundarna till människorättsorganisationen Equality now.

– Ban Ki-Moon har sagt att han vill efterträdas av en kvinna, och även om det också tidigare har funnits välmeriterade kandidater så finns det nu även flera kvinnor som också bedriver kampanjer för posten.

Fakta: 

FN:s generalsekreterare genom åren

Ban Ki-Moon, Sydkorea: 2006–2016

Kofi Annan, Ghana: 1997–2006

Boutros Boutros-Ghali, Egypten: 1992–1996

Javier Pèrez de Cuèllar, Peru: 1982–1991

Kurt Waldheim, Österrike: 1972–1981

U.Thant, Burma: 1961–1971

Dag Hammarskjöld, Sverige: 1953–1961

Trygve Lie, Norge: 1946–1952

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria Tidningen