Det är inte invandrarna som skrämmer överklassen | Fria Tidningen
Per Björklund

Inledare


”Vreden på Östermalm”

  • BAL PÅ SLOTTET. Ulf Adelsohn, Lena Adelsohn Liljeroth och Fredrik Reinfeldt sida vid sida år 2012.
Fria Tidningen

Det är inte invandrarna som skrämmer överklassen

Den som vill förstå den vrede som många gamla moderater riktar mot den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt behöver bara läsa vad de skrev i samband med den nu havererade decemberöverenskommelsen, skriver Per Björklund angående det växande stödet för Sverigedemokraterna på Östermalm.

Björn af Kleen och Anette Nantells DN-reportage ”Vreden på Östermalm”, som belyser det växande stödet för Sverigedemokraterna i några av Sveriges mest högavlönade och välmående kvarter, väcker reaktioner.

I reportaget, som publicerades i söndags, anklagar den tidigare moderata partiledaren Ulf Adelsohn medier för att mörklägga nyheter om invandrare och den förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth medger att hon ibland läser Avpixlat.

Patrik Engellau, som driver den borgerliga tankesmedjan ”Den nya välfärden”, uttalar sig rasistiskt om afrikaner och syrier som han anser oförmögna att anpassa sig till de svenska ”kapitalistiska dygderna” – samtidigt som han uttrycker en oro för att Sverigedemokraterna inte har tillräckligt hårda nypor och önskar sig ”en Churchill som kan elda upp folket och galvanisera de nationella känslorna för ett gemensamt mål”.

Det är skrämmande läsning, men samtidigt knappast förvånande. Om något så är det förvånande att så många är chockade över att rasism och konspirationsteorier om att en vänstervriden ”PK-elit” styr svenska medier fått fäste även i överklassen. Fascismen är trots allt en i grunden borgerlig ideologi.

Men hur trovärdigt är reportaget? Vreden är förvisso verklig. Flera av de som uttalar sig i verkar faktiskt genuint rädda för bli överfallna och rånas på sina dyrbara guldsmycken av romska tiggare, eller för att flyktingbarn ska förstöra barnens fina skolor.

Men den oron räcker knappast som förklaring. Den som verkligen vill förstå den vrede som många gamla moderater riktar mot den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt behöver bara läsa vad de sa och skrev i samband med den nu havererade decemberöverenskommelsen mellan S, MP och allianspartierna.

Ulf Adelsohn, som i reportaget förfasar sig över att ”hundratusentals hormonstinna” unga män nu kommer till Sverige, beskrev decemberuppgörelsen som en ”villkorslös kapitulation”. Inte för att den syftade till att utestänga SD från inflytande över flyktingpolitiken, utan för att den gett Vänsterpartiet alltför stort inflytande över den ekonomiska politiken. ”Det är inte bra för Sverige att få en vänsterpolitik som ni måste släppa igenom fyra vårar och tre höstar”, skrev den förre moderatledaren bittert.

Den kritiken har varit utbredd inom Moderaterna och bland dess sympatisörer. Inte nog med att ”Nya Moderaterna” närmat sig den politiska mitten, åtminstone på ett retoriskt plan. Efter valförlusten 2014 släppte man till råga på allt fram en S-ledd minoritetsregering med stöd av Vänsterpartiet, istället för att ta chansen att fortsätta regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Inte undra på att det kokar av ilska i delar av överklassen.

Lägg till detta den utbredda bilden att Sverige och hela västvärlden tappar mark till uppstickarländer i Syd, som Brasilien, Indien och Kina. Eller känslan av förnedring när hela Nato står maktlöst inför stormaktsrivalen Rysslands militära aggression mot grannlandet Ukraina, samtidigt som de imperialistiska erövringskrigen i Afghanistan och Irak slutat i förskräckelse.

Till vilken tröst är paradvåningen på Östermalm och miljonerna på bankkontot när hela världsbilden – och känslan av att vara världens herrar – är i gungning? Då räcker inga ”symboliska” gränskontroller, inga tillfälliga uppehållstillstånd, inga skärpta regler för anhöriginvandring – eller för den delen slopad förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvsskatt. Då är till och med Jimmie Åkesson för mesig – då behövs en ”Churchill” som kan elda upp folket och samla nationen.

För övrigt lyfts Churchill fram som förebild av många av dagens europeiska neofascister, som den järnrörssvingande Sverigedemokraten Kent Ekeroth.

Som av en händelse.

ANNONS

© 2021 Fria Tidningen