• Flyktingar och aktivister protesterar mot vräkningen på onsdagsmorgonen.
Fria Tidningen

Fransk polis river flyktinglägret i Calais

Sedan i början av veckan har fransk polis rivit hundratals bostäder i flyktinglägret i Calais där tusentals personer bor i väntan på att ta sig över till Storbritannien. Beslutet har inte gått att stoppa trots ihärdiga försök från hjälporganisationer.

Två schaktmaskiner övervakade av 30 polisbilar jämnade på måndagen den södra delen av flyktinglägret, den så kallade Djungeln, i den franska kuststaden Calais med marken. Människorättsaktivister och boende i lägret försökte stoppa rivningen, men förgäves.

Trots att myndigheterna lovat att ingen av de boende skulle föras bort med våld och att avvisningarna skulle ske med värdighet, visar flera videor och vittnesmål på motsatsen. Bland annat blev en gravid kvinna och hennes man av med sitt hem och människor har körts ut i regnet klockan fem på morgonen.

Lägret i Calais har länge varit hem åt tusentals flyktingar som hoppas ta sig ombord på tåg eller båtar till Storbritannien. Nyligen slog fransk domstol fast att stora delar av lägret skulle rivas. Myndigheterna hävdar att påfrestningen i lägret har blivit för stor. Enligt beslutet ska antalet flyktingar i lägret minskas ner till högst 2 000.

– Det är nästan två tredjedelar av Djungeln som ska evakueras. Det innebär slutet för lägret, säger den pakistanska flyktingen Aziz, till svenska YLE.

De som vräks tvingas flytta till andra delar av landet eller till containrar i närheten av Calais. Men enligt människorättsorganisationer uppfyller inte containrarna internationell standard och räcker inte till alla. Många vill heller inte lämna lägret eftersom det kan innebära att de måste söka asyl i Frankrike istället för England.

Hjälporganisationer försökte tillsammans med flyktingarna länge reda ut om vräkningen är laglig och bara några timmar innan vräkningen skulle ske i förra veckan, sköts beslutet upp. Att vräkningen nu sker kom för många som en chock och protester i form av stenkastning och skjul som sätts i brand har förekommit. Polisen skjuter tårgas mot flyktingarna.

Volontären Liz Clegg säger till The Guardian att hon håller med om att flyktingarna bör erbjudas bättre boenden, men att tillvägagångssättet inte är acceptabelt.

– Vi trodde att myndigheterna skulle ge människor en vecka för att tänka över sina alternativ och det hade fungerat. Men att storma in med gas skapar rädsla och ilska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen