• Senatorn Monica Cirinna gör tummen upp under röstningen om civilt partnerskap i italienska senaten, i går torsdag.
Fria Tidningen

Italiens senat röstade ja till samkönade partnerskap

Efter år av debatt godkände Italiens senat i går, torsdag, ett förslag som ska göra det möjligt för samkönade par att gifta sig borgerligt. Men rätten till äktenskap på lika villkor och adoption är ännu långt borta.

På torsdagen godkände den italienska senaten förslaget om att tillåta registrerade partnerskap/borgerlig vigsel för både samkönade par. Italien är det enda större landet i Västeuropa som ännu inte ger samkönade par ett juridiskt erkännande. Katolska kyrkan har stort inflytande i landet och dess representanter insisterar fortfarande på att äktenskapet är en ”livslång förbindelse mellan man och kvinna”.

På grund av påtryckningar från sin egen regeringskoalition tvingades premiärminister Matteo Renzi utelämna delen ur förslaget som skulle ge samkönade par rätt att adoptera. Även förslaget om att en samkönad partner ska ha möjlighet att adoptera sin partners biologiska barn skrotades. Renzi, som sedan han tillträdde 2014 kämpat för att utöka homosexuellas rättigheter, kallade ändå lagförslaget historiskt.

Enligt förslaget, som innebär rätt till borgerlig vigsel för både samkönade och olikkönade par, kommer dessa par på många områden inneha samma rättigheter som de som ingått äktenskap. Till exempel möjligheten till samma efternamn, arvsrätt, rätt till sjukhusbesök och rätt att besluta om den andras vård.

För att lagen ska träda i kraft krävs att även parlamentets underhus röstar ja till förslaget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen