Oro för våld inför valet i Uganda | Fria Tidningen
Sarah Olsson

Fördjupning


Sarah Olsson
  • Anhängare till Kizza Besigyes parti Forum för demokratisk förändring (FDC) hoppades på maktskifte år 2011. Nu är Besigye återigen president Musevenis främsta utmanare.
Fria Tidningen

Oro för våld inför valet i Uganda

President Yoweri Museveni har suttit vid makten i 30 år i Uganda och utmanas nu i veckans val. Flera oppositionspolitiker har gripits eller försvunnit och oron för våldsamheter i samband med valet är stor. Civila grupper har nu lanserat en kampanj för att uppmana till fred oavsett valutgång.

Den 31 januari omringades general David Sejusas hem i huvudstaden Kampala i Uganda av militärpolis. Han greps och fördes till förvar på militäranläggningen Makindye utanför staden.

General Sejusa har länge kritiserat den sittande presidenten Yoweri Museveni och ställer nu upp som presidentkandidat.

– Sejusa har kallat Musevenis styre för en diktatur och jag tror att den här kritiken irriterade dem, säger Sejusas advokat Michael Mabikke till The Guardian.

På sista tiden har flera medlemmar och politiker ur Ugandas oppositionspartier antingen försvunnit eller gripits och hållits i förvar utan att åtal väckts. Enligt en rapport från den lokala organisationen Human Rights Network-Uganda agerar säkerhetsstyrkorna på uppdrag av presidenten.

– Upprepade gripanden av personer med koppling till olika politiska grupper har skett på sistone, säger Patrick Tumwine, en av författarna till rapporten, till Deutsche Welle.

– Vissa har åtalats, andra har i strid med lagen hållits häktade i mer än 48 timmar.

Ett stort antal journalister har också på senare tid gripits eller utsatts för olika former av trakasserier, uppger en lokal journalistorganisation. Sedan oktober förra året har över 40 ugandiska journalister gripits, misshandlats eller utsatts för andra former av övergrepp, berättar Robert Sempala vid den lokala journalistorganisationen HRNJ, för nyhetsbyrån IPS. Det är främst journalister som uppmärksammat oppositionens presidentkandidater som råkar illa ut.

– Under det senaste decenniet har det stått helt klart att kränkningarna av pressfriheten har ökat i samband med val och i politiskt oroliga tider, säger Maria Burnett, som arbetar för Human Rights Watch:s Afrikaavdelning, till IPS.

Undertryckandet av oppositionen och attackerna mot mediearbetare bäddar för ett våldsamt bakslag, menar bedömare. Extra oroande är regeringspartiets ungdomsmilis som satt skräck i oppositionen sedan valet 2006.

– Våldstrenden oroar oss, sa presidentkandidaten Kizza Besigye nyligen.

– Regeringen måste sluta använda sig av polis och andra statsapparater för att skrämma, trakassera och gripa våra anhängare.

Men även oppositionspartierna misstänks ha bildat egna miliser och redan innan valet har regerings- och oppostionsanhängare drabbat samman. Tittar man bakåt i tiden finns också fog för oron om våldsamheter i samband med valet. Vid valet 1996, som annars är känt för att ha gått ovanligt lugnt till, stenades den dåvarande presidentkandidaten Paul Kawanga under valkampanjen. Valen 2001 och 2006 var allra våldsammast. Valobservatörer konstaterade då flera regeringsstödda våldshändelser och det mesta av våldet riktades mot oppositionskandidaterna.

För att förebygga en våldsam utveckling har flera freds- och människorättsgrupper lanserat en fredskampanj. Personerna bakom kampanjen har bett både regeringen och de övriga presidentkandidaterna att uppmana sina väljare att inte delta i våldsamma aktiviteter, liksom man uppmanar var och en att inte använda sig av våld.

– Vid denna kritiska tidpunkt vet vi att om vi misslyckas med att avvärja våld i samband med valet, så är det ett medvetet ansvarssmitande av både Ugandas ledare och befolkning, säger Margaret Sekagya, från det mänskliga rättighets-center som deltar i kampanjen ”Peace Must Prevail”, till Deutsche Welle.

Även samordnaren för Citizens Coalition for Electoral Democracy in Uganda (CCEDU) trycker på att det är varje ugandiers ansvar att undvika våld:

”En individ bör inte göra eller säga något som hotar sin egna eller sitt samhälles fred. Om många individer och grupper utgör positiva förebilder vad gäller valuppförande, kommer vi att vara på rätt väg att reducera de strukturella förutsättningar som finns för våld och istället gå mot ett fredligt val. Det är allas ansvar att bryta sambandet mellan val och våld”, skriver Crispy Kaheru i ugandiska dagstidningen New Vision.

Musevenis styre, med regeringspartiet National Resistance Movement, NRM, har präglats av ett undertryckande av oppositionen. Flerpartisystem infördes 2005, men politiken har fortsatt att domineras av Museveni. Efter att begränsningarna för antalet presidentperioder ändrats inför valet 2006 blev Museveni omvald till president både då och i 2011 års val. Han ställer nu upp för en femte period vilket upprört många. Han väntas vinna valet, delvis till följd av att många unga kommer att avstå från att rösta. Kombinationen är oroväckande, men fredskampanjen och positiva exempel på lugna och fredliga val i Tanzania och Nigeria nyligen skapar hopp om att valet trots allt ska gå fredligt till, menar Crispy Kaheru.

Fakta: 

Valet i Uganda

Den 18 februari hålls parlaments- och presidentval i Uganda. Den nuvarande presidenten Yoweri Museveni, från Nationella motståndsrörelsen (NRM), hoppas kunna förlänga sitt 30-åriga styre. Oppositionen försökte enas kring en gemensam presidentkandidat, men misslyckades och tre kandidater från olika partier ställer nu upp.Kizza Besigye arbetade tillsammans med Museveni under 1980-talet och utnämndes till inrikesminister. Strax innan presidentvalet 2001 anklagade Besigye partiet för att vara odemokratiskt och korrupt och ställde själv upp i valet. Han förlorade, men tog fallet till domstol eftersom han ansåg att staten använt sig av våld och skrämt oppositionsanhängare. Domstolen dömde till Musevenis fördel och Besigye flydde landet. 2005 återvände han och leder nu det största oppositionspartiet: Forum för demokratisk förändring (FDC).Amama Mbabazi var premiärminister under Museveni, men sparkades från sin post för två år sedan. Det spekulerades om att Mbabazi hade hoppats utmana Museveni om presidentkandidaturen. Efter att NRM ställt sig bakom presidenten ställde Mbabazi upp som oberoende kandidat.

Den tredje presidentkandidaten, general David Sejusa, leder Frihets- och enhetsfrontspartiet (FUFP) som han bildade under exil. Han flydde Uganda år 2013 men återvände året därpå.

Kort efter att Mbabazi, Besigye och Sejusa meddelat att de skulle ställa upp i presidentvalet greps de alla av polis, eftersom de ”organiserat politiska möten utan tillstånd”. De släpptes efter tolv timmar.

↔Källor: IPS, Amnesty, TT, Landguiden

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen