• Hakim Khan vid en av sina bikupor i byn Ghool i distriktet Chakwal. Tack vare sina biodlingar har Hakim Khan kunnat klara sig trots att skördarna minskat på senare år.
Fria Tidningen

Biodlingar räddar pakistanska bönder

Många småbönder i Punjab-provinsen i Pakistan har på senare år drabbats hårt av missväxt på grund av en allt mer nyckfull nederbörd. För en del har räddningen blivit biodlingar.

I distriktet Chakwal har de återkommande torkorna förvärrats de senaste åren och många bönder har övergett sina odlingar och begett sig till närliggande städer i jakt på arbeten. De som har stannat kvar har istället tvingat lära sig nya färdigheter för att kunna överleva.

Jordnötsodlaren Hakim Khan har under de senaste tre åren tvingats uppleva hur mer än hälften av hans odlingar gått förlorade. Men han har klarat sig ändå – tack vare sina nya biodlingar.

– Tack vare inkomsterna från mina biodlingar har jag kunnat överleva trots förlorade skördar, säger Hakim Khan medan han sköter om de bikupor som numera finns bredvid hans lilla åkerplätt.

Han är en av många småbönder i Chakwal som tack vare ett projekt som drivs av PPAF, en fond för fattigdomsbekämpning, fått möjlighet att utbilda sig till biodlare. De som ingår i projektet menar att honungstillverkningen är en betydligt säkrare inkomstkälla än jordbruket, som drabbats allt hårdare av det opålitliga klimatet.

Hakim Khan säger att skördarna från hans jordnötsodlingar blivit allt sämre under de senaste 16 åren, i takt med att regnen blivit allt färre och mer kortvariga. Enligt honom är en av fördelarna med bikupor att de inte kräver nya odlingsmarker eller tar den mark han redan odlar i anspråk – och dessutom är relativt billiga. För tre år sedan köpte han sina första tio bikupor, men har nu utökat till 90 stycken.

– Nu kan jag producera närmare 800 kilo honung om året, som jag tjänar bra med pengar på med en mindre arbetsinsats och utan oro för att drabbas av förluster på grund av utebliven nederbörd, säger Hakim Khan.

Ahmed Nawaz är en annan nybliven lokal biodlare. Han säger att han hade hamnat i en skuldfälla hos en lokal lånehaj om han inte fått möjlighet att producera honung.

– Tack vare inkomsterna från biodlingen kunde jag betala av ett lån som jag använt för att köpa jordnötsfrön och bekämpningsmedel, säger Ahmed Nawaz.

Distriktet Chakwal breder ut sig i ett torrt område och nästan alla av de 1,5 miljoner invånarna livnär sig av ett jordbruk som är beroende av naturlig nederbörd. På senare år har dock nederbörden i regionen minskat betydligt och experter menar att det beror på klimatförändringarna.

Många försöker leva på att odla jordnötter, ett jordbruk som är beroende av återkommande nederbörd mellan juni och augusti.

– Alternativa försörjningsmöjligheter som biodlingar kan hjälpa bönderna att anpassa sig till nya klimatmönster, säger Raja Munir Hussain Janjua, vid organisationen National Rural Support Programme.

I dag har 73 bönder i byn Ghool börjat med biodlingar som en slags försäkring mot uteblivna skördar, berättar Rab Nawaz, som med 400 egna bikupor är byns största biodlare. Han berättar att inköpare kommer från städerna ut till byarna för att köpa in honung och många nyblivna biodlare lyckas göra bra förtjänster.

Zafar Pervez Sabri vid PPAF säger att satsningen i Chakwal har gett så goda resultat att fonden nu planerar för fler insatser.

– Efter att ha sett de påtagliga socioekonomiska effekter detta haft i det torkdrabbade Chakwal planerar vi att satsa på dessa alternativa försörjningsmöjligheter även i andra delar av Pakistan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tusentals i massaktion mot kolgruvor

Under parollen Ende Gelände (”Hit, men inte längre”) protesterade tusentals klimataktivister för tredje året i rad mot brunkolsbrytningen i tyska Rhenlandet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu