• Narutos världsberömda selfie. Bilden finns tillgänglig fritt på Wikipedia som menar att ingen människa kan äga rättigheterna till bilden eftersom den har tagits av ett djur.
Fria Tidningen

Apa får inte rätt till selfie

En amerikansk domstol har beslutat att makaken Naruto inte får rättigheterna till den numera världsberömda selfien som apan tog i Indonesien år 2011.

Det var djurrättsorganisationen Peta som hade dragit naturfotografen David Slater inför rätta för att han olovligen sålt bilden som Naruto tog med den brittiske fotografens obevakade kamera för fem år sedan. Peta krävde ett skadestånd från Slater och hans företag Wildlife Personalities som innehar de brittiska rättigheterna till bilden som bland annat har publicerats i fotoboken ”Wildlife personalities”.

Peta vill att intäkterna från bildförsäljningen ska användas för bevarandet av nationalparken på ön Sulawesi där Naruto lever. Slater menar att han är en engagerad djurvän och anklagar Peta för att utnyttja fallet för egna PR-syften.

Domaren William Orrick säger i ett uttalande att djur inte kan få copyright enligt gällande amerikansk copyright-lagar, men tillägger att kongressen eller president Obama skulle kunna ändra lagen för att även gälla djur.

Jeff Karr från Peta säger att de ska fortsätta att kämpa för makakens rättigheter.

– Trots detta bakslag så har jurdisk historia skrivits eftersom vi har yrkat i en federal domstol att Naruto ska tilldelas copyright istället för att han själv ska ses som en egendom, sgäer Kerr till AP.

– Det här fallet blottar även hyckleriet hos de som utnyttjar djur för egen vinning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu