Medborgarlön är den enda vettiga lösningen | Fria Tidningen

Debatt


Caroline Erica Åström
  • Våra liv skulle kunna ägnas åt något annat än 40-timmars arbetsvecka, skriver Caroline Erica Åström.
Fria Tidningen

Medborgarlön är den enda vettiga lösningen

Automatiseringen, med smarta datorsystem och robotar, som tar över våra arbeten är ingen utopi längre, det är verklighet. Automatiseringen går inte att hindra och det vore idioti att hindra dess framfart. Det vi däremot kan påverka är vår inställning och vår attityd till denna förändring. Kanske kan det vara något positivt? Kanske kan allt detta ge oss mer fritid och således mer tid till livet självt snarare än 40 timmars arbetsvecka?

Det krävs dock en systemförändring och ett stort steg mot ett humanare och mer rättvist samhälle. Denna systemförändring kallas basinkomst/medborgarlön. Basinkomst/medborgarlön innebär kortfattat att en summa pengar betalas ut regelbundet till varje vuxen medborgare, utan några krav på motprestation. Pilotstudier på liknande system har genomförts i bland annat Kanada, Indien och Namibia, och bidrog till ökat välstånd, förbättrad hälsa, förbättrade skolresultat, ett uppsving för eget företagande, och en minskning av många ogynnsamma samhällsfenomen, så som kriminalitet, våld i hemmet, missbruk och spädbarnsdödlighet.

Vi är den enda djurarten på jorden som betalar för att leva på denna planet. Vi deltog alla ofrivilligt i ett casinospel när vi föddes. En del drog en vinstlott, de flesta fick nitlotter. Varför ska vissa bada i pengar medan andra svälter ihjäl på grund av pengabrist? Ger du till välgörenhet för att kompensera för att du drog en vinstlott? Glöm det, det räcker inte, det hela är mest ett skådespel för att döva vårt västerländska dåliga samvete.

Det hela är ett globalt problem som måste lösas på ett globalt plan, men någon måste ta det första steget, någon måste våga gå emot strömmen, någon måste leda vägen.

Basinkomst/medborgarlön är såklart inte lösningen på alla problem och är absolut ingen slutdestination, men det är den enda vettiga lösningen på en del akuta problem så som arbetslöshet, utbrändhet och folk som tvingas till att arbeta mot sin egen vilja. Det är ett oerhört stort steg i rätt riktning mot en bättre värld för alla. Det är dags att inse att det finns högre värden i livet än 40 timmars arbetsvecka!

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Fria Tidningen