• Flera svenska feminister och organisationer deltar i ett internationellt upprop mot surrogatsmödraskap. Men bakom uppropet står även abortmotståndare.
Fria Tidningen

Svenska feminister i kampanj med abortmotståndare

I måndags lanserades ett upprop mot surrogatmödraskap som bland annat Sveriges kvinnolobby skrivit under. Fria tidningen kan nu avslöja att uppropets samordnare är en amerikansk, värdekonservativ organisation med kopplingar till pro-life-rörelsen.

Det var i måndags som Sveriges kvinnolobby skickade ut ett pressmeddelande om uppropet Stop surrogacy now, Stoppa surrogatmödraskap nu, som kräver ett fullständigt slut på surrogatmödraskap. Bakom kampanjen står flera organisationer, forskare och psykologer, skriver Sveriges kvinnolobby i sitt pressmeddelande. Bland de svenska undertecknarna finns bland annat journalisten och den feministiska debattören Kajsa Ekis Ekman och feministen och forskaren Ebba Witt-Brattström. Men även Ruth Nordström, ordförande för organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers. Ruth Nordström är en av Sveriges mest kända abortmotståndare och tidigare styrelseledamot i Ja till livet. I höstas blev Ruth Nordström och organisationen uppmärksammad då de skulle dela ut ett pris till drottning Silvia. Medarrangören Uppsala universitet drog sig ur sedan det uppmärksammats vilka som stod bakom priset och även hovet drog sig ur. Just nu driver Ruth Nordström frågan om samvetsklausul.

Anna Dahlqvist är chefredaktör för RFSU:s tidning Ottar och reagerade direkt på att stora feministiska organisationer som Sveriges kvinnolobby och ROKS var med på samma kampanj som Scandinavian Human Rights Lawyers.

– Det är verkligen anmärkningsvärt att en organisation som är för aborträtten skriver under samma kampanj som en organisation som snarare betraktas som en abortmotståndare, säger hon.

– Det är märkligt att tro att det ska gå att separera bara för att man är överens i en fråga. Att man kan alliera sig med sådana aktörer är häpnadsväckande.

Anna Dahlqvist hävdar att organisationen Scandinavian Human Rights Lawyer är typexemplet på hur det moderna abortmotståndet ser ut.

– Det är en rentvättad image där man sällan pratar om abortförbud. Istället för abortförbud väljer man att fokusera mer på ”detaljer” i aborträtten som att att det sker alltför sena aborter eller samvetsklausuler.

Hon berättar att den här typen av organisationer sällan uppger rätt ut vad de står för på sina hemsidor, men tittar man på vilka de delar ut priser till, på vilka andra sidor de skriver på och vilka de samarbetar med blir det tydligt. Till exempel är Ruth Nordström vd för pro-life-stiftelsen Provita och organisationen samarbetar med amerikanska ”Alliance for defending freedom” som jobbar hårt mot hbtq-personers rättigheter, säger hon.

Ordförande för Sveriges kvinnolobby, Clara Berglund, har precis noterat att även Scandinavian Human Rights Lawyers skrivit under uppropet och Sveriges Kvinnolobby har kontaktat den amerikanska samordnaren, ordförande för organisationen Center for Bioethics and Culture Network.

– Vi vill inte förknippas med abortmotståndare och vi har framfört det till organisationen att vi tar avstånd från alla former av abortmotstånd, säger Clara Berglund och säger att för dem handlar uppropet om surrogatmödraskap och ingenting annat.

Men inte bara bland de som skrivit under kampanjen mot surrogatmödraskap finns hårdföra abortmotståndare. Den amerikanska samordnaren är den värdekonservativa organisationen Center for Bioethics and Culture Network som leds av Jennifer Lahl, även organisationens grundare. Organisationen vänder sig emot all form av ”artificiell reproduktion” eftersom de menar att det går emot kristen moral. Förutom surrogatmödraskap är de också emot IVF, spermie/ägg-donation, och mänsklig kloning. På hemsidan för Center for Bioethics and Culture Network skrivs inte ut att organisationen är emot abort, men det är tydligt genom på vilka sidor Jennifer Lahl figurerar, hur hon beskriver hur livet startar vid befruktningen och hon har även kopplingar till pro-life-rörelsen.

Jennifer Lahl har också skrivit en rad artiklar för äktenskapsnätverket ”The Marriage Library” och vänder sig mot all form av familjebildande som inte är biologisk kärnfamilj. I artiklar skriver hon bland annat kritiskt och nedsättande om ”nya moderna familjer” som samkönade par, singel-föräldrar och föräldrar utan en romantisk relation, resultatet av utvecklingen med ”laboratoriebefruktningar”.

Jennifer Lahl har framförallt profilerat sig som motståndare mot surrogatmödraskap, något hon håller föreläsningar om bland annat för olika religiösa grupper. Hon har även gjort flera dokumentärfilmer om hur surrogatmödraskap drabbat kvinnor och barn negativt.

Clara Berglund, ordförande Sveriges kvinnolobby, uppger att de nyligen träffade organisationen i New York och planerar att visa Jennifer Lahls kontroversiella film om surrogatmödraskap ”Breeders: A Subclass of Women?” Hon känner inte till de uppgifter Fria tidningen kommer med om och vill inte kommentera förrän organisationen själva tittat på detta.

Fakta: 

Surrogatmödraskap

Surrogatmödraskap innebär att en kvinna blir gravid och väntar barn med avsikten att inte själv behålla barnet. Det finns två olika former av surrogatmödraskap: partiellt och fullständigt. Vid partiellt surrogatmödraskap befruktas kvinnan genom insemination. Vid fullständigt surrogatmödraskap förs ett befruktat ägg från en annan kvinna in i surrogatmamman. I dessa fall kan ägget och/eller spermierna vara donerade. Om både ägg och spermier är donerade, alltså från personer som inte ska bli de juridiska föräldrarna, kallas det ibland embryodonation. Vid fullständigt surrogatmödraskap sker befruktningen utanför kroppen genom IVF, provrörsbefruktning.

Källa: RFSL

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen