• Joel Tunström på Aspuddens bokhandel tycker att rean ger en välbehövlig ekonomisk skjuts.
Fria Tidningen

Nu börjar årets prisfest för bokmalen

Nu börjar bokrean och Joel Tunström på Aspuddens bokhandel hoppas på trängsel. ”Är man en bokhandel måste man ha en rea”, säger han.

Det är fredag förmiddag och bara ett par dagar återstår till reastart, men det är ännu oklart hur urvalet ska se ut. Bokhandeln har också krympt sedan jag var här senast, någon gång förra sommaren. Ett konstant pip hörs i bakgrunden medan butiksbiträdet Joel Tunström förklarar läget:

– Det är stambyte i köket så vi har satt upp en bokhylla som vägg här för att kunna fortsätta använda lokalen.

Han öppnar dörren till köket för att visa, men allt som syns är byggplast.

– Jag tror att de håller på att bryta upp ett golv där bak också. Men det ska bli klart till på onsdag. När vi öppnar klockan sju ska vi kunna servera kaffe och mackor.

Efter julen hör rean till branschens viktigaste försäljningsperiod. Den står för fem procent av den årliga försäljningen för förlagen och fyra procent för bokhandlarna, säger Kristina Ahlinder, vd på Svenska förläggareföreningen.

– Rean är väldigt viktig för hela branschen, det är en av få branschgemensamma reor och den har snart hundra år på nacken. Branschen är väldigt mån om att ha den kvar. Sedan betydde den något annat förut. När vi hade fasta bokpriser och handeln hade ensamrätt var det reglerat vilka böcker som skulle reas. I dag gör man istället tilltryck av populära titlar. Men det handlar fortsatt om att kunna erbjuda låga priser och fynd.

Aspuddens bokhandel har funnits sedan 2012 och i år är det andra gången som man deltar i bokrean. Även för en liten aktör innebär den ökad försäljning och fler kunder än vanligt.

– Det var gott om folk och trängsel förra året, säger Joel Tunström. Jag hoppas att det blir samma sak i år. Rean betyder rätt mycket. Vi är inte beroende av den, men det är en välkommen skjuts.

Än har man alltså inte bestämt vilka titlar som ska ingå i sortimentet. En del av titlarna som reas i andra affärer har man beställt hem. Sedan gör man också ett eget urval från det befintliga sortimentet. Aspuddens bokhandel kan dessutom rea ut det egna förlagets titlar. Bokhandeln är nämligen en förlängning av Tankekraft förlag som ger ut mycket politisk filosofi med vänsterprägel.

– För att vara en bokhandel av den här storleken har vi ju mycket samhällslitteratur. Det hoppas vi få fram även på rean så det känns att vi är unika, säger Joel Tunström.

Ett långbord med skönlitteratur i mitten av lokalen tar upp en stor del av den ganska begränsade ytan. Den pågående renoveringen gör sitt till, men storleken är en utmaning även i vanliga fall. Lagermöjligheterna är små och man brukar bara ta in ett par exemplar av varje titel.

– Det är många böcker som ska fram till rean och nu har vi ju minskad yta. Men vi får fylla på allt eftersom.

Aspudden är en närförort till Stockholm och den kombinerade bokhandeln och kaféet är ett uppskattat inslag i stadsbilden. Joel Tunström tror att innerstadspubliken också börjat hitta hit, men kanske mer för det ambitiösa programmet än för rean. Augustprisvinnaren Kristina Sandberg samt Edda Manga och Rebecca Vinthagen, aktuella med den feministiska antologin Utvägar, hör till mars månads höjdpunkter.

– Det är tacksamt att jobba här, folk säger ofta att de är så glada att vi finns. Så gäller det att de handlar också, skrattar Joel Tunström.

Han är positiv till bokrean och ser den som en bra möjlighet att nå ut. Själv siktar han på klassiker: Joseph Conrads Nostromo och kanske också David Foster Wallace, ett paket med tre böcker.

– Är man en bokhandel måste man ha en rea. Det är en institution och det vore rent dumt att inte haka på. Och vi sålde ju mycket under förra året. Jag tror att folk tycker att det är trevligt att gå och fynda, och få råd att fylla en hel kasse istället för att bara köpa en bok.

Fakta: 

Bokrean i siffror

• Enligt Svenska bokhandlareföreningen reas i år drygt 3 700 titlar, i praktiken är det dock fler eftersom många bokhandlare har sina egna urval.

• Rean står för cirka 5 % av förlagens totala försäljning per år och cirka 4 % av bokhandelns dito. Den fysiska bokhandeln står för cirka hälften av den totala försäljningen under rean.

• Bokrean hölls första gången i slutet av 1920-talet. På 1930-talet beslutade branschen om ett gemensamt startdatum. Från början var förlagens syfte att sälja ut sina restupplagor. I dag handlar det istället ofta om att göra nytryck, de flesta titlar trycks upp i specialupplagor enkom för rean.

• Rean drar igång på onsdag morgon den 25 februari. Reapriserna gäller i allmänhet till och med den 31 mars.

• Den totala försäljningen under rean uppgick till 255 miljoner förra året, en minskning med 2,6 procent jämfört med 2013.

• Källor: Svenska förläggareföreningen, Svenska bokhandlareföreningen, Bokrondellen, rapporten Boken 2015.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu